Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdevastovaná Chropyně: Lidé myjou husy jarem

Autor: Slávka Červená, apk - 
12. dubna 2011
18:53

Tři dny hořela továrna na plasty v Chropyni. Ale situace se v neděli obrátila. V úterý začali lidé ze zasažených oblastí, kteří byli evakuováni, s úklidem. Špinavá jsou i zvířata. „Je to hrůza. Černé je všechno a uhynuli mně čtyři australští papoušci. Z toho jsem nešťastný,“ svěřil se dlouholetý chovatel exotického ptactva Anton Durčák (67).

Většinu početných opeřenců měl v uzavřených prostorách. Tam, kde bylo z jedné strany pletivo, krasavci nepřežili. „Přišel jsem o pár královských papoušků, Alexandra čínského a jednoho červenokřídlého. Jejich hodnota byla bezmála 23 tisíce. Musel jsem je spálit,“ řekl smutně.

Po černém trávníku se procházela kočka. „Byla bílo černá. Teď je šedo černá. Husy jsme umývali jarem, ale stejně nejsou ještě bílé,“ konstatoval. Sousedé čistili vapkou zahradu a fasády domu. „Kdo to nevidí, nevěří. Valí z toho černota, úplná ropa. Zítra mám volno, pustíme se do toho. Ale voda není řešení, všechen bordel se dostane zase do půdy,“ mímí Radek Omamik (36).

„Majitel Remivy slíbil uhradit náklady na čištění. Ale chtělo by to sanační firmu, která by dokázala vyčistit střechy,“ dodal Omamik. „Lidé, kteří bydlí v jiných částech říkají, že okolo toho naděláme. Ale nemůžeme stále ani vyvětrat a tu černou mastnotu bych jim nepřála. Člověk v tom hnusu musí být. Je všude, čeho se jen chytnete. Rádi bychom to umyli, ale Jar nezabírá. Nikdo neporadil, jak na to,“ postěžovala si Pavlína Zichová (42).

„Na trávníku nalézám ty kusy, které v tu noc létaly ze vzálenosti asi 400 metrů jako ohnivé koule,“ ukázala Blesku pozůstatky. „Člověk si před tím nikdy neuvědomil, co hrůza ho může potkat. Máme již zasetou veškerou zeleninu. Sklízet ji ale zřejmě nebude možné,“ posteskla si Vilma Plánková (60).

"Teď se soustřeďujeme na postižené území a pomoc lidem. Již byly odebrány vzorky na dioxiny a cyklické aromatické uhlovodíky. Jede sem odborník z ministerstva zdravotnictví a s krajskou hygienou ze Zlína budou odebírat stěry ze zasažených fasád. Podle výsledků se rozhodne, jak území očistit,“ sdělil starosta Jaroslav Hloušek (50).

hazha ( 13. dubna 2011 02:13 )

odkud "sou"? Myslím, že správně je "myjí", ne myjou.

pryc.s.vladou ( 12. dubna 2011 21:22 )

je to tragédie co se stala. Naštěstí to neodnesly ztráty na životech a to je to nejdůležitější. Zelenina se zasadí znova, zvířátka se narodí nová ale lidský život je nenahraditelný.Lidé jsou odolná stvoření (zvlášť ty z našeho Kocourkova). Musíme si pomáhat a pak vše zlé překonáme. Držím palečky ať to všechno zvládnete a pak už na to budete jenom vzpomínat.

Zobrazit celou diskusi