Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V ostravské zoo se narodilo druhé slůně!

Autor: ČTK - 
12. dubna 2011
13:33

V ostravské zoo se narodilo druhé slůně. Je to samička. Mládě i matka Johti jsou zřejmě v pořádku. První české slůně, které jeho matka ze začátku nenechala pít a o svůj život muselo tvrdě bojovat, se narodilo v březnu.

V ostravské zoo se v úterý před polednem narodilo druhé slůně. Mluvčí zoo Šárka Kalousková řekla, že mládě i matka Johti jsou snad v pořádku. Slůně je samička a je o poznání větší než sameček, který se v zoo narodil před měsícem slonici Vishesh. Ošetřovatelé odhadují, že váží přes 100 kilogramů. První živé slůně v historii českých a slovenských zoologických zahrad se narodilo v Ostravě letos 11. března.

"Johti nejeví známky agresivity. Ale to je samozřejmě s otazníkem, nevíme, jak se situace bude vyvíjet," řekla Kalousková. Pracovníkům zoo se zatím nepodařilo mládě zvážit.

Třináctiletá samice slona indického Vishesh, která porodila v březnu, byla prvorodička a zřejmě z důvodu své nezkušenosti začala několik dní po porodu své první mládě napadat a odmítla ho krmit. Nyní se už situace uklidnila, mládě se zdárně vyvíjí a Vishesh nechá slůně napít vždy, když ji ošetřovatelé krmí pamlsky. Jinak mládě ošetřovatelé dokrmují z láhve.

Johti je dvaačtyřicet let a už porodila několik mláďat. Jedním z nich je právě Vishesh. Otcem obou slůňat je samec Calvin.

waserman ( 12. dubna 2011 15:48 )

Jo a v přírodě by je zastřelili pytláci

Zobrazit celou diskusi