Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Švejk v komiksu: Takový český Superman

Autor: Zuzana Pšenicová, evakk - 
10. dubna 2011
16:06

Tak nám zabili Ferdinanda, informuje bytná paní Müllerová Josefa Švejka v úvodu slavného humoristického románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka. Tuhle hlášku ze slavného díla zná dnes asi každý. Jenže doba pokročila, těm mladším už se moc číst nechce, a tak nakladatelství XYZ přichází s komiksovým Švejkem. Takovým typicky českým Supermanem..

Pokud si Švejka neumíte představit bez ilustrací Josefa Lady, pak budete určitě zklamáni. A pokud byste postrádali i neopakovatelný styl Haškova vyprávění, pak raději na tenhle komiks zapomeňte. Ovšem ti, co se chtějí pobavit klasickým humorem v moderním kabátě, mají možnost poprvé číst výroky dobrého vojáka v bublinách. A je třeba říct, že je to zábavné.

Nejdřív Palach a pak Švejk

A jak vlastně komiks vznikal? Tenhle nápad se narodil v nakladatelství, které už dříve vydalo Osudy dobrého vojáka Švejka s provokujícími ilustracemi Petra Urbana. Oslovili dalšího výtvarníka Petra Vyorala (32) a ten vytvořil nový typ slavné postavičky. „Haškův román nebyl zrovna moje oblíbená literatura, protože jsme ho měli ve škole jako povinnou četbu. Až teď jsem se do něj začetl a viděl i film s Rudolfem Hrušínským. Teprve pak jsem se pustil do práce – samozřejmě podle scénáře, který psalo několik lidí. Trvalo to půl roku a byla to velká výzva. Předtím jsem pracoval na komiksu o Janu Palachovi, takže tohle bylo o hodně zábavnější,“ vypráví mladý výtvarník.

Co na to odborníci?

Pokud byste si mysleli, že literární historici jsou komiksovým Švejkem pobouřeni, pak to není tak docela pravda. Oslovili jsme hned dva. Literární vědec Vratislav Kadlec komiks vítá: „Román za 90 let vyšel v mnoha překladech i podobách, známe ho i z filmového zpracování, spousta hlášek doslova zlidověla. Přesto jsou mezi námi tací, kteří Švejka nikdy nečetli. Možná proto, že je děsil ten ohromný počet slov. Teď už se bát nikdo nemusí. Komiksové zpracování přibližuje jedno ze zásadních děl české literatury všem, i takzvaným nečtenářům.

Těm ostatním a především švejkofilům zas předkládá nový pohled na světoznámé dílo. Nesmírně živý Haškův text si však zaslouží vyvíjet se společně s dobou. Uznávaný haškolog Radko Pytlík (tatínek známého zpěváka Vojty Dyka) bohužel ještě dílko neviděl: „Musím si to opatřit, abych si udělal názor. A co říkám na formu komiksu? To víte, dneska je možný všechno!“

cocococo ( 11. dubna 2011 07:56 )

Petr Vyoral (32) rika,ze meli Svejka jako povinnou cetbu na ZDS.To mi neco muselo uniknout.Jelikos Vyoral pred 20 lety chodil taky jeste do komunisticky skoly,a nezaregistroval jsem ,ze by se zmenili osnovy ve skolach ,pri vyucovani Ceskeho jazyka a literatury.

Zobrazit celou diskusi