Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ostatky ubitých Němců zůstanou v Dobroníně

Vandalové chtěli zničit památku na uctění obětí poválečného masakru. Milan Litavský se ještě ten večer pokoušel na louce kříž znovu ztyčit
Vandalové chtěli zničit památku na uctění obětí poválečného masakru. Milan Litavský se ještě ten večer pokoušel na louce kříž znovu ztyčit  (Autor: Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada, apk - 
21. března 2011
18:54

Nalezené ostatky ubitých německých obyvatel na sklonku druhé světové války budou uloženy na hřbitově v Dobroníně o tom definitivně rozhodli na svém jednání v pondělí v podvečer zastupitelé obce. Zatímco čtyři zastupitelé hlasovali proti uložení kosterních pozůstaků v obci, devět zastupitelů je přehlasovalo pod podmínkou, že na náhrobním kameni budou uvedena pouze jména třinácti nalezených osob.

Jejich kosti byly policisty vyzvednuty zhruba před půl rokem po archeologickém průzkumu ze společného hrobu na louce Budínka za Dobronínem. Policisté však stále čekají na vyhotovení testů DNA nalezených kosterních torz a vzorků žijících potomků.

„Věříme, že odborníci kriminalistického ústavu nám výsledky těchto testů zašlou do konce března,“ řekla Blesku mluvčí krajských policistů Dana Čírtková. Tento týden policisté zahájí rovněž pátrání po zbylých dvou až třech německých obětech, které opilí revoluční gardisté měli ubít a zahrabat při tehdejším společném pochodu na osudnou Budínku už na okraji Dobronína.

wojtylak ( 22. března 2011 12:20 )

nechápu že v dnešní době má někdo zapotřebí se v tom ještě vrtat.prasečin se dělo za války moc a moc a hodně z nich měli na triku právě němci a že to pak odnesou většinou nevinní civilisté je typická záležitost bohužel.

Zobrazit celou diskusi