Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sloní máma Vishesh přijala mládě k sobě

Autor: ČTK, ap, Kšim - 
18. března 2011
17:28

Samé dobré zprávy začínají konečně přicházet ze sloního pavilónu v Ostravě. Nezkušená sloní máma Vishesh už na své mládě neutočí a dokonce už sloního samečka nechá sama pít. O život slůněte, které je prvním, co se kdy v České republice narodilo, však přesto panují obavy. Přežije oslabené slůně období, kdy čelilo hladu a útokům ze strany mámy i babičky?

Během posledního týdne pracovníci zoo zažili řadu dramatických hodin, které by si radí odpustili. Po narození samečka to sice chvíli vypadalo na idylku a třináctiletá slonice Vishesh se o své mládě starala, pak je však zničehonic začala napadat. Zřejmě se projevila její nezkušenost.

Vishesh se učí povinnostem sloní mámy

Později její útoky sice ustaly, ale zase odmítla dát svému slůněti pít a mládě dlouhé hodiny hladovělo. Ošetřovatelům se nakonec podařilo od slonice nadojit mléko a tím slůně krmili.

Ze čtvrtka na pátek se snaha ošetřovatelů o sblížení Vishesh s jejím mládětem konečně dočkalo odměny. "V průběhu noci ze čtvrtku na pátek i během dnešního dopoledne se sloní sameček několikrát opět napil od své mámy Vishesh. Mládě je také stále pravidelně ošetřovateli dokrmováno oddojeným mlékem své matky," uvedl v pátek ředitel ostravské zoo Petr Čolas.

A s úlevou dodal, že agresivita vůči mláděti ze strany jeho mámy ustupuje. Vishesh se konečně učí o svého potomka dobře postarat. Udržení trvalého kontaktu nezkušené matky prvorodičky s mládětem, které je prvním živým slůnětem narozeným v Česku, považuje Čolas za mimořádně důležité.

Sloní nadsamec Calvin

Umělý odchov mláděte by podle Čolase totiž nebyl dobrým řešením. Ze sloního samce by byl v dospělosti asociální jedinec, který by byl smrtelně nebezpečný pro ostatní slony i pro ošetřovatele, protože by si nevytvořil dostatečný respekt k lidem.

S těžkým srdcem tak raději riskují život slůněte s nadějí, že to Vishesh i její potomek zvládnou. Je totiž důležité, aby prvorodička Vishesh měla šanci naučit se alespoň částečně starat o svá další budoucí mláďata. "Vzhledem k jejímu věku by těch mláďat mohlo být klidně sedm či také deset," uvedl Čolas.

Pokud slůně nakonec přežije, budou mít v Ostravě možná brzy radost dvojnásobnou. Potomka totiž očekává i Visheshina matka, dvaačtyřicetiletá Johti. Ta před několika dny také na slůně útočila. Možná i proto, že sama již čeká svého potomka každým dnem. Otcem obou mláďat je čtyřiadvacetiletý samec Calvin.

zirafa ( 19. března 2011 19:12 )

a koukám, že nejsem sama, kdo má pro něho vlídné slovo....

bara ( 19. března 2011 15:21 )

to ale nic není proti tomu, jak je chovají v cirkusech .-(

bara ( 19. března 2011 15:21 )

))) to slůně je kouzelbný...

bara ( 19. března 2011 15:20 )

teď jsi mu polichotila - on si na tom přeci zakládá, dělá mu potěšení, když ho někdo takto správně hodnotí

zirafa ( 19. března 2011 14:03 )

prašivko, ty jsi neskutečnej vocas a hovado!

Zobrazit celou diskusi