Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrob ubitých Němců: Vandal zde zničil kříž

Symbolický kříž stál na místě masového hrobu ubitých Němců.
Symbolický kříž stál na místě masového hrobu ubitých Němců.  (Autor: Blesk - Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
17. března 2011
08:11

Symbolický dřevěný kříž na louce Budínka u Dobronína na Jihlavsku, kde na sklonku druhé světové války opilý revoluční gardisté umlátili lopatami a krumpáči několik německých starousedlíků, ve středu v podvečer někdo podřízl. „Na místě jsme zajistili samolepku s nápisem antifa.cz, která byla nelepena na části pokáceného kříže,“ uvedl jeden z policistů.

V loňském roce policisté na místě provedli rozsáhlý archeologický průzkum a ve výkopech na louce nalezli ostatky celkem třinácti mužů. Do druhého dne na místě vyrostl symbolický dřevěný dřevěný kříž.

„Nechal jsem ho tu tehdy postavit protože tu skončil masovou vraždou život řady lidí. Je nepodstatné jaké byli národnosti,“ řekl Blesku Milan Litavský z nedalekého Dobronína, kde se už příští týden má na radnici rovněž rozhodnout, zda ostatky povražděných Němců skončí na obecním hřbitově, kde také pozůstalí obětí požadují postavit k uctění jejich památky kamenný kříž.

Už o minulém víkendu se na dřevěném kříži na louce Budínce objevily hanlivé nápisy, které odmítaly pohřbení zavražděných německých obětí na českém hřbitově. „Je to, nenávist a sprostý vandalismus,“ tvrdí nyní Litavský, který se přijel na řádění neznámého pachatele podívat. „Pokácení kříže nám bylo nahlášeno ve středu krátce po sedmnácté hodině. Policisté na místě zajišťují stopy,“ řekla Blesku mluvčí krajských policistů Dana Čírtková.