Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bárta ukazuje průšvihy: Tady stavěla Skanska

Autor: Eva Hofrichterová, evakk - 
13. března 2011
16:33

Ať každý ví, kdo stavěl tam, kde se na stavbě našly vady a musí se reklamovat. Označovat průšvihy na stavbách silnioc a dálnic chce ministr dopravy Vít Bárta (VV). Už nyní například ceduli »Zde stavěla Skanska« můžete vidět na dálnici D1 na 336. kilometru, kde došlo k sesuvům půdy. Podle Bárty bude ministerstvo vůči Skansce uplatňovat reklamace ve výši 1 miliardy Kč!

Ministerstvo už má seznam, na kterých stavbách jsou vady, které zabraňují provozu. Po skandálu s falešnými svodidly Bárta označil Skansku jako viníka dalších staveb silnic, které mají vady. Skanska je podle něj největší dodavatel ministerstva, který v minulosti nabídl nejmenší slevy, a má největší reklamace.

„Naši právníci s zvýší tlak na společnost Skanska, která s námi nechce moc kooperovat. Deset opravovaných úseků vybavuji cedulí, že je musí Ředitelství silnic a dálnic opravit a že to stavěla Skanska,“ uvedl ministr v ČT. Tam dostal pozvání i šéf Skansky Dan Ťok, který ho ale odmítl. Blesk.cz nezastihl zatím ani mluvčí společnosti.

Bárta dále uvedl, že částečně už se vyřešila aféra s neatestovanými svodidly, o které Blesk informoval. „Firma Eurovia chyby napravila, takže na úsek můžeme vrátit povolenou rychlost,“ řekl Bárta s tím, že problémový tak zůstává jen úsek zlínské D1, na kterém je hlavním zhotovitelem právě Skanska.

bobou ( 15. března 2011 07:55 )

od Bárty hezké gesto! Ale zajímavé je, že dává cedule jen na sinicích, které měla stavět SKANSKA. Co ty ostatní? Já si myslím, že u nás se silnice staví vždy na určitou dobu (aby měly firmy stálou práci, opakující se v časových periodách). Jak mě někdo vysvětlí, že se postaví silnice s velkou pompou se otevře a za dva, tři roky je téměř nesjízdná? Snad ty všechny firmy musejí mít záruku na vykonanou práci? Opravují snad tyto silnice v záruce a to zn., že zadarmo! Je všeobecně známé, že naše silnice ničí hlavně přetížená kamionová doprava. Na tuto skutečnost by jsem se zaměřil především a trvdě ji stíhal! A ještě jedna otázečka, kdo uhradí případné soudní výlohy za žalobu od SKANSKE za ty cedule? Doufám, že to měl Bárta promyšlené a počítá s tím, že mu z jeho soukromého účtu nějaký ten milionek ubude! A ne, že to zase zaplatíme my všichni!

komentator ( 14. března 2011 11:37 )

Pokud Skanska nedodržovala technické normy, což následně způsobilo nízkou kvalitu stavby, měli by jít do akce ministr vnitra John a policie! Nedodělky, keré ohrožují bezpečnost jízdy motorových vozidel, jsou trestným činem!!

spassvogel ( 14. března 2011 08:10 )

Tento krok opravdu vítám. Ovšem na D1 není jenom tento úsek problémový. Co takhle požadovat peníze zpět po stavební firmě, co stavěla álnici v Ostravě, co? Tam co je v tuto chvíli snížená rychlost, protože se ona nejdažší dálnice v ČR zvlnila. Co tam tak dát takovou ceduli a vyžadovat nápravu?

rosomak ( 13. března 2011 21:52 )

krásně se tam prosedla vozovka D1 při nájezdech na přemostění R1. V obou směrech. Asi je/bylo levnější pro Skansku to nechat zhutnit auty a pak to zase na měsíc zavřít a opravit... Zaplatí také Skanska stání v kolonách díky uzavírkám, když tam řidiči uvíznou?

zirafa ( 13. března 2011 21:05 )

ahoj, zkrat, takhle to vidím já: 1.firma, která nejvíc namaže, dostane zakázku na opravu silnic.... 2.aby ušetřila, nedodrží technologický postup opravy, tzn. vojebe, co se dá, na materiálu, ovšem na fakturu napíše materiál o mnoho dražší.... 3.tím pádem silnice nevydrží to, co by vydržet měly 4.peníze z mýtného a ze silničních daní se samozřejmě nedají na opravy silnic, nýbrž se rozplynou v černé díře státního rozpočtu....nebo snad jdou tyto peníze přímo na ministerstvo dopravy? v tom případě se prošustrují jinde, než na silnice...... ministerstvo dopravy-široký pojem.... ať jedu, kam jedu, všude jsou silnice v katastrofálním stavu, díry na mamuty, tankondrom.... skoro je mi líto motorkářů, kterých jsem dnes potkala nepočítaně.... vjet mašinou do jámy na silnici je jednosměrný lístek na věčnost.....

Zobrazit celou diskusi