Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf policie to odskákal po ozbrojeném vpádu do ČT

Autor: evak, ČTK - 
12. března 2011
10:30

Páteční vpád do České televize se samopaly je již vyšetřován. Ministr obrany Alexandr Vondra také suspendoval šéfa Vojenské policie a další dva důstojníky. Nečekaný vpád samopaly ozbrojených mužů, nenechal právě pracující zpravodaje v klidu. Co tam vojenští policisté ale hledali, je už nejspíš v koši.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) postavil kvůli pátečnímu zásahu v budově České televize mimo službu šéfa Vojenské policie Vladimíra Ložka a další dva důstojníky, kteří byli přímo odpovědní za způsob provedení zásahu. Informoval o tom mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Podle Vondry byl zákrok neadekvátní dané situaci. Všichni tři budou mimo službu až do vyšetření případu.

Desítka vojenských policistů, v kuklách a se samopaly, vtrhla v pátek večer do budovy zpravodajství České televize. Na základě soudního příkazu hledali spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve redaktor Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Téměř pět hodin prohledávali jednu z kanceláří, odkud před půlnocí odnesli pytle s technikou a dokumenty tří redaktorů.

Podle šéfredaktora zpravodajství ČT Karla Nováka je demonstrace síly, kterou vojenští policisté předvedli, naprosto nepřijatelná. Zabavili počítače, zápisky, kazety, vizitky a telefonní čísla redaktorů, kteří pracují na kauzách dotýkajících se bezpečnostních složek i ministerstva obrany.

Po rozhovoru s náčelníkem Vojenské policie brigádním generálem Vladimírem Ložkem ministr obrany rozhodl o jeho postavení mimo službu až do vyšetření případu, uvedl Pejšek. "Dále budou postaveni mimo službu plukovník Drahoslav Blažek a major Jaroslav Kolář, kteří jsou přímo odpovědní za způsob provedení policejního zásahu," dodal.

Podle mluvčího Vojenské policie Jana Čermáka se policisté snažili "zajistit důkazy ve věci důvodného podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace". Vedoucí kanceláře náčelníka Vojenské policie Michaela Cvanová si stojí za tím, že zákrok byl v souladu se zákonem. Samopaly byly nutné kvůli ochrance, která působí ve veřejnoprávní televizi.

Šlo o starou kauzu

Spis v roce 2007 zapříčinil výpověď bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka z funkce. Rožánek měl dokument nebo jeho kopii k dispozici a informoval o něm v České televizi. Nejspíš už ale dokument vyhodil, protože po odvysílání kauzy neměl další potřebu si ho uschovat. Případ schraňování diskreditačního materiálu, o kterém se 3. března vedlo slyšení, Krejčík popírá a materiál považuje za falzifikát.

 

 

jakub-moravec ( 13. března 2011 15:16 )

Šťastný Jime, ale já by měl v tom rozhodovat jako první, protože nebýt mne tak prezident by v lochu nebyl. Za tento geniální nápad by měl být zvolen prezidentem já!

gevi ( 13. března 2011 12:38 )

Nechápu, proč bych neměl vědět, která bije. Jak, že mi Vondra k srdci nepřirostl? Já to píšu bez osobní zášti k němu a Havel mi ani nepřišel na mysl. Mé stanovisko je takové, že ministr nese odpovědnost jak za to, že se z ministerstva ztrácejí tajné materiály a dostávají se do televize a stejně tak má odpovědnost, když ozbrojená vojenské policie násilně vnikne do nevojenské instituce. Přece, když v Německu vnikla policie, nebo snad vojenská policie do redakce Bildu, mělo to za následek pád vlády. Tohle se prostě nesmí bez dopadů v demokratické zemi dít.

stastnyjim ( 13. března 2011 12:21 )

Ministr nese odpovědnost za to, co se děje v jeho rezortu. Tak odstoupil třeba francouzský ministr zdravotnictvíl, když se lidé nakazili HIV z transfúzí. Jistě taky na to neměl žádný bezprostřední vliv. Tato akce byla gangsterské přepadení a politická odpovědnost tady je. Jinak se míjíme, protože mně jde o provedení akce a vy píšete o tom, jak Vondra stíhá bývalé mocné z ministerstva obrany. To je možné, ale tento násilný průběh akce spíše nahrává tomu, že někdo, kdo mohl vydat rozkaz k takovému zásahu, tam měl nějaké vlastní zájmy. Kdo by mě ldneska zájem zachraňovat Bartáka, Kopřivu, Parkanovou. A oni sami ten rozkaz vydat nemohli.

stastnyjim ( 13. března 2011 10:52 )

I kdyby se to stalo, tak ty budeš poslední, kdo by o něčem rozhodoval.

jakub-moravec ( 13. března 2011 09:04 )

Ale ten ozbrojený přepad se samopaly to byl dobrý nápad, jenomže si spletli adresu, měli jít na Hrad, vykopnout dveře kde úřaduje Tunel-dědek a jeho sebrat a zavřít a pak budeme uvažovat co s ním uděláme.

Zobrazit celou diskusi