Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovanskou epopej už spravuje Galerie hl. města Prahy

Slovanská epopej už je pod patronátem Galerie hl. města Prahy
Slovanská epopej už je pod patronátem Galerie hl. města Prahy  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK, mivr - 
11. března 2011
22:20

Praha převzala správu výstavy Slovanské epopeje v Moravském Krumlově. Výstavní plochu si Galerie hlavního města pronajala od společnosti Incheba, majitele zámku. Hlavní město tak vystřídá dosavadního provozovatele výstavy - město Moravský Krumlov.

Během letošní sezony bude vystaveno patnáct pláten od Alfonze Muchy. Dalších pět už bylo převezeno do Prahy. Zrestaurovanou pětici obrazů si budou moct lidé prohlédnout v pražském Veletržním paláci od konce března do 22. května. V Moravském Krumlově se letošní sezona výstavy Muchových obrazů kvůli novému provozovateli expozice zkrátí o dva měsíce - začne 1. května a skončí posledního září.

Galerie hlavního města chce ještě před otevřením změnit rozmístění obřích pláten: "Teď s nimi totiž nemůžeme nic dělat, protože tam ještě není vhodná teplota," řekla mluvčí Galerie hlavního města Prahy, Michaela Moučková.

Krumlov přijde o peníze

Dosavadní provozovatel výstavy Moravský Krumlov přijde o příjmy ze vstupného a letos počítá s propadem rozpočtu ve výši dvou milionů korun. "Našemu městskému kulturnímu středisku jsme tak kvůli tomu museli už pro letošek drasticky snížit rozpočet," řekl moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina.

Slovanská epopej je považována za majetek města Prahy, jemuž ji Mucha daroval.
Až ale v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově, kde byla uložena od roku 1950. Praha chce nyní kolekci obrazů zpět, nemá ale pro ně vhodné prostory. Po převozu do Prahy budou zřejmě dočasně instalovány ve dvoraně Veletržního paláce.

kebulak ( 12. března 2011 11:05 )

jasne hazejte vsechny do jednoho pytle tohle fakt miluju... faktem zustava ze praha je vlastnikem slovanske epopeje protoze mu byla odkazana muchou takze si nic neprivlastnila

sulka ( 12. března 2011 07:39 )

že když někdo jede do Práglu na jeden den, že zajde mrknout na Slovanskou epopej. Už tak se tam nedá stihnout všechno vidět. Snad aspoň cizinci a pražáci tam zajdou...Jinak škoda, v Krumlově to bylo romantičtější....

russoo ( 12. března 2011 06:04 )

...i bez humbuku.Nemám nic proti Krumlovákům a Pražáci mi jsou volní.Faktem, ale zůstává, že Praha je MAJITEL slovanské epopeje a může tedy rozhodovat, kde bude vystavena.Nájemce, který ani neplatí si přeci nemůže dělat na tu věc nárok!To by potom mohl nájemník bytu vyhazovat majitele...to je přeci stejné. Jednou v této banánové republice zvítězilo právo, právo majitele starat se o svůj majetek.

Zobrazit celou diskusi