Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Vandalové řádili na hřbitově, škody za desetitisíce

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: evak, ČTK - 
7. března 2011
12:10

Na vsetínském hřbitově se zase předvedli vandalové. Klid zemřelým jim asi nic neříká. Kradli na čtyřiceti hrobech. Škody jsou za desetitisíce. Pozůstalí si pro jistotu mají jít své hroby zkontrolovat.

Neznámí zloději se dopustili v těchto dnech na vsetínském hřbitově vandalství, nad kterým zůstává rozum stát. Škody za desetitisíce korun přidělají další vrásky pozůstalým. Z náhrobků ukradli kovové ozdoby s náboženským motivem z nejméně čtyř desítek hrobů. Poškozených se však může přihlásit ještě víc. Jednání pachatele policie vyšetřuje jako krádež a výtržnictví, sdělila vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Krádež oznámil policii v sobotu dvaapadesátiletý muž ze Vsetína, který při návštěvě hřbitova zjistil, že z některých hrobů zmizely mosazné a měděné ozdoby, jako jsou kříže, busty a lampy. Policisté následně hřbitov prošli a zjistili, že vykradených hrobů je nejméně 40. Nyní spolu se správcem hřbitova dávají dohromady seznam poškozených. Policejní mluvčí vyzývá občany, aby si došli své hroby zkontrolovat a případně se obrátili na obvodní oddělení policie.

Krádeže či vandalství na hrobech nejsou ve Zlínském kraji výjimečné. Například předloni v červnu vandalové zničili šest desítek náhrobků na židovském hřbitově v Uherském Ostrohu na Slovácku. Před deseti lety zloději ukradli rovnou deset pískovcových barokních soch ze hřbitovní zdi ve Střílkách na Kroměřížsku.

manolla1 ( 8. března 2011 22:27 )

Grázlové nejhrubšího kalibru! Zpřísnit tresty, začíná vše už delší dobu ( přesněji od roku 89 ), přerůstat přes hlavu. Co si někteří grázlové - vandalové dovolí napáchat za škody, je přímo k neuvěření! Takovou škodnou je třeba řezat, až by vypustila duši!

sakra ( 8. března 2011 10:17 )

To je tzv. "demokratická společnost" Václave Havle a spol po "sametovém listopadu"?

paja296 ( 7. března 2011 12:28 )

Chytit a za živa zakopat tři metry pod zem.

Zobrazit celou diskusi