Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Uštknutí mamby přežil díky fyzičce a lékařům

Autor: Jiří Krušina, Monika Rubešková, evakk - 
3. března 2011
17:18

Petra Kelnera (30) z Krnova v pátek uštkla smrtelně jedovatá mamba černá. V tu chvíli by na jeho život nikdo nevsadil ani pětník. Ale on přežil. Díky své rychlé reakci, vynikající kondici a hlavně péči lékařů. V Krnově a poté v Praze. Nyní už se zotavuje v krnovské nemocnici.

Vynikající kondice mistra bojových sportů a chladnokrevnost zachránily teraristovi Petru Kelnerovi život. „Připravoval jsem dvě mamby k prodeji. Po přesunu z terárií do transportních vaků na mě jeden samec zaútočil. I přes látku zasáhl jedním zubem můj prostředníček,“ řekl Blesku Petr Kelner.

Ani vteřinu neváhal, rozříznul ránu a snažil se co nejvíce jedu vytlačit ven. Poté si zaškrtil ruku nad ránou. „Po chvilce začal prst brnět. Přítelkyně mě naložila do auta a vydali jsme se do nemocnice v Krnově. Cestou jsem volal záchranářům a říkal, jaký plaz mě uštknul a co přesně musí udělat pro to, abych nezemřel,“ řekl terarista.

Před špitálem v Krnově ho už brněly rty a špatně dýchal. „V krnovské nemocnici mně zachránili život. Samozřejmě, že bez následné přepravy vrtulníkem do Prahy a rychlého podání séra bych nepřežil. Proto všem lékařům a záchranářům děkuji,“ vysvětluje terarista. Petr Kelner nyní čeká,jak dopadnou výsledky krevních rozborů. „Séra jsem dostal několik dávek, takže věřím, že budu v pořádku. Nejraději bych šel už z nemocnice domů,“ dodal.

Po zotavení se bude chystat opět na zápasy v bojových sportech. Ve stylu vale-tudo získal titul mistra Evropy v těžké váze a má skvělou bilanci zápasů 46 ku 5 ve svůj prospěch.

Svůj největší zápas, o život, tento týden také vyhrál…

Lékaři: Antisérum máme do 12 hodin

Zhruba 12 hodin. To je doba, za kterou jsou čeští lékaři schopni sehnat jakékoliv sérum na uštknutí exotickým hadem. Chovatel z Moravy, kterého o víkendu kousla jedovatá mamba, měl štěstí. Lékař Jiří Valenta (60), který se léčbou po uštknutí zabývá už 20 let, měl k dispozici menší množství séra na africké hady.

Na světě existuje několik desítek sér proti uštknutí. Nejčastěji se vyrábějí jako skupinová proti hadům například z Jižní Afriky, Asie, Indie... „Nějaká séra v depozitu máme. Protože je ale uštknutí exotem u nás poměrně výjimečné, zhruba deset do roka, spoléháme na výpomoc kolegů nejčastěji z Německa. Antisérum jsme schopni dostat do 12 hodin,“ vysvětlil Jiří Valenta z pražské Všeobecné nemocnice na Karlově náměstí. Právě jeho tým konzultuje a léčí tyto případy v celé republice.

Není 12 hodin pro uštknutého člověka příliš dlouhá doba? „Často je důležitější léčit následky a antisérum podat až v druhé řadě. Například při kousnutí mambou dochází k ochrnutí svalů a hrozí udušení. Pokud je ale pacientovi poskytnuto dýchání pomocí přístroje, samotný jed ho už na životě akutně neohrožuje,“ uvedl Valenta. Horší případy jsou po kousnutí třeba afrických a asijských zmijí nebo amerických chřestýšů. „Postiženému se několik hodin neděje nic a pak náhle přichází selhání orgánů. Jed totiž ovlivňuje srážlivost krve,“ dodal.

Jak se získává sérum?

Hadí jed se aplikuje nejčastěji ovcím a koním. Zvláště koně jsou totiž velmi imunní a dokážou si rychle vytvořit protilátky. Zvířatům se pak odebere krev, vyčistí se a tím se izoluje antisérum. Dávka proti jedu zmije obecné vytvořená z koňských protilátek stojí zhruba tři tisíce, z ovčích (je vhodná pro alergiky) stojí ale až 30 tisíc a patří tak k nejdražším vůbec. Dávka proti exotickým hadím jedům stojí od 5 to 10 tisíc. Pacient jich potřebuje několik.

První pomoc při uštknutí

zmije obecná – jediný český jedovatý volně žijící had. Postižené místo zafixovat (např. ruku či nohu znehybnit), pacienta okamžitě odvézt k lékaři. U dětí se doporučuje zavolat sanitku. Pozor! Ránu nerozřezávat, nevysávat, nepodvazovat!

exotičtí hadi – okamžitě zavolat záchrannou službu a uvést hada, kterým jste byli pokousáni. Nedoporučuje se vyjíždět záchrance naproti, protože není jisté, kdy jed »zabere« a postiženého ochromí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

olesja ( 5. března 2011 11:27 )

Asi přijde do nějakého zařízení pro slabomyslné, protože chovat takové miláčky mi přijde spíše jako nedovolené ozbrojování.

cocococo ( 4. března 2011 01:47 )

to jsou nejakci Vietkongove ,co se dostali az k novinarine.Cituji popisku pod titl.obrazky:Zkuseny terarista diky sve rychle reakci a skvele spolupraci s lekari utok mamby prijde.---Jeste ,ze nenapsali --PRINDE-- ,carky a takovy blbosti na to uz jsme si zvykli v Plesku.Ale tlumocnika do cestiny potrebuji,jelikoz mi ta veta nedava zadny smysl.Rubesova ,napis mi osobne co jsi mela za znamky z Ceskyho jazyka na ZDS?

cocococo ( 4. března 2011 01:41 )

Jak jsem se moh preklepnout?Anakonda je cesky spravne.

cocococo ( 4. března 2011 01:40 )

15ti metrova anaconka se vyskytuje jenom ve filmu na kterym spolupracovali pocitacovy silenci. I kdyz v Congo Brazavile v roce 1946 vyfotil francouzky vojensky pilot v pralese hada,ktereho specialisti na spionaz oznacili za hroznyse(paytona )neznameho druhu s delkou 45-50 m.Taky to mohl byt pokus u smecko.

Shelby16 ( 4. března 2011 00:27 )

Žížal se ještě nebojím, ale hadů už ano ! Můžou omotat člověka a sníst, jak malinu, prevítí !!! A to jsem se někdy chtěla podívat do pralesa, ale představa, že mě dostihne 15 metrová Anakonda a jedním polknutím mě nasaje do žaludku je děsivá !!! Mám ráda jen chlupatá zvířátka - pejsky, kočičky, králíky a morčátka

Zobrazit celou diskusi