Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Z pohotovosti poslali kluka domů, zemřel v horečce

Chlapec byl několik dnů v horečce. Z pohotovosti ho údajně dvakrát poslali domů. V neděli zemřel - ilustrační foto
Chlapec byl několik dnů v horečce. Z pohotovosti ho údajně dvakrát poslali domů. V neděli zemřel - ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, šim - 
27. února 2011
19:04

Desetiletý chlapec byl už několik dnů v horečkách a apatický. Přestože s ním rodiče byli v sobotu prý dvakrát na pohotovosti, dvakrát je poslali domů. V neděli odpoledne chlapec zemřel.

Rodiče v neděli před polednem zavolali záchranáře k dítěti, které mělo již několik dnů horečku a bylo apatické. "Den předtím byli prý dvakrát na pohotovosti a dvakrát je poslali domů," uvedla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Během hovoru se záchranáři chlapec upadl do bezvědomí a po chvíli i přestal dýchat. Dispečerka proto otce po telefonu naváděla, jak má poskytnout první pomoc. V oživování pokračovali i záchranáři, kteří mezitím přijeli na místo, ale marně. "Bohužel se chlapce nepodařilo zachránit a zemřel," dodala mluvčí.

Neštěstí se podle Janečkové stalo v okolí Brandýsa nad Labem, název obce s ohledem na citlivost případu nechtěla zveřejnit. Úmrtí vyšetřují policisté.

Pohotovost: Poslali jsme je na kliniku. Klinika: Nikoho k nám neposlali

Blesk.cz zjistil, že chlapec bydlel v obci Jirny a rodiče ho v sobotu odvezli na pohotovost do pražské Thomayerovy nemocnice. „Na pediatrickou kliniku nemocnice chlapec nebyl z pohotovosti odeslán,“ řekla mluvčí Thomayerovy nemocnice v Krči Martina Štanclová. Pohotovost prý nespadá pod nemocnici. Ta pouze pronajímá prostor firmě Pragomedica, která pohotovost provozuje.

"Ano, rodiče přijeli s chlapcem v sobotu ve 22:20. My jsme je poslali na pediatrickou kliniku," řekl Blesk.cz pracovník Pragomediky, která pohotovost v Krči provozuje.

"Byla nařízena soudní pitva," uvedl mluvčí policie Prahy-venkov Zdeněk Chalupa. Další podrobnosti o případu rovněž odmítl sdělit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

trebax ( 4. března 2011 22:15 )

S tím očkováním máte částečně pravdu. Vzpomínám si, jak jsem se před čtyřmi roky po očkování proti chřipce s následným oslabením imunity, infikoval EB virem, onemocněl jsem infekční mononukleosou a musel být hospitalizován. To ostatní, co píšete jsou však neuvěřitelné nesmysly. Samozřejmě, že lékař musí léčit každého a tedy i toho, kdo si vědomě poškodil své zdraví. Druhou otázkou je, zda-li by neměl být jedinec, který si své zdraví úmyslně poškozuje, za své nezodpovědné jednání nějakým způsobem finančně sankcionován. Jeho léčení je totiž hrazeno z peněz veřejného zdravotního pojištění, které je založeno na solidárnosti zdravých s nemocnými. Ti, kteří se ke svému zdraví chovají zodpovědně, pak platí léčbu takovýmto jedincům. Toto ovšem vůbec nevztahuji k úmrtí toho chlapce, to je otázka mnohem složitější. Kde jste vzal, že ho na pohotovosti odmítli ošetřit? Otázkou je, jestli byl ošetřen správně nebo ne. Vy jste u toho nebyl, stejně jako redaktoři Blesku, takže si své soudy nechte laskavě pro sebe. Za ošetření na pohotovost se solidně platí? Pokud máte na mysli 90 Kč regulační poplatek, tak to neni platba za práci zdravotníků, ale pouze regulační platba. Za 90 Kč by vám dnes žádný řemeslník nic neudělal. S odebíráním diplomu bych počkal, až bude vše ohledně příčiny smrti toho chlapce jasné. Pak suďte.

sahosek ( 3. března 2011 09:39 )

Lékař má léčit. Vždycky, všude a kohokoliv. Pokud nová doba zprznila morálku lékařů, tak jim neumožňujme, aby nás všechny ještě navíc vydírali výhrůžkami o odchodu a naopak my je přísně postihujme za neplnění jejich poslání. Dotyčným bych posbíral diplomy a vyhnal ze země, nejlépe někam do Afriky, kde je lékařská pomoc nedostupná, ať si toho systému užijí. Při mém obdivu k USA bych se vůbec nedivil, kdyby rodiče mrtvého chlapce v pominutí smyslů ony „taky“ lékaři zastřelili.

sahosek ( 3. března 2011 09:33 )

Příšerné uvažování. Za prvé. I u povinného očkování novorozenců vedou odborníci stále diskuse o tom, zda lze sankcionovat rodiče, když se mu nepodvolí. Za druhé. Očkování proti chřipkám nejenže není povinné, ale znám dokonce lékaře ve svém okolí, kteří by se proti nim nedali očkovat, protože to považují za oslabení organizmu. Za třetí a hlavní. Lékař skládal přísahu. A musí léčit i toho, kdo si doslova vědomě poškodil zdraví. Odmítnutí ošetření na pohotovosti, a dokonce dítěte, zvláště v současnosti kdy se za to dost solidně platí, je pro mě jednoznačným důkazem, že dotyčný vůbec neměl být lékařem. Diplom bych takovému odebral a vyhnal ze země, než abychom zase měli čekat, že budou vyhrožovat odchodem.

valois ( 3. března 2011 08:50 )

Každý by měl pečovat o své zdraví. V tomto případě rodiče o zdraví svého dítěte. Očkování proti chřipce se provádí na podzim a stojí cca 300 Kč. Ve vakcíně je i pandemická chřipka. Kdyby byl chlapec očkován, byl by před ní chráněn, nemusel umřít. Proč chcete hlavy doktorů z Thomayerky a nevidíte chybu u rodičů, kteří očkování podcenili? I na chřipku se umírá a přesto jsme jeden z nejméně proočkovaných států proti chřipce. Každý svého zdraví strůjcem. Pamatujete na boje kolem Pandemrixu (očkovací látka proti pandemické chřipce, očkování bylo zdarma a nebyl o ně zájem)? Kdo z vás, zde diskutujících, je Pandemrixem naočkován? A kdo je očkován proti sezónní chřipce (vakcína i s pandemickým kmenem)? Složení vakcíny proti sezónní chřipce: http://www.szu.cz/tema/prevence/ockovani-proti-chripce

Shelby16 ( 3. března 2011 03:44 )

Člověk, když je potřebuje - tak ho nechají chcípnout Kreténi !

Zobrazit celou diskusi