Ekonomičtí ministři se shodli, že DPH má na 20 % stoupnout už od října. Podle vládních odhadů by rodině se dvěma dětmi měly stoupnout náklady zhruba o 500 Kč měsíčně, jiné propočty hovoří ale až o 800 Kč. Z potravin totiž nezdraží jen chleba, brambory, syrová zelenina, nezpracované ryby, mléko, dětská mléčná výživa a potraviny pro speciální diety. Víc bude stát ale i voda, jízdné, knihy, pohřby a další služby.

Původně se počítalo, že tento velký cenový skok nastane nejdřív od roku 2012, ale možná až 2013. Vláda ale spěchá, chce vyšší daň už od října, protože potřebuje peníze na důchodovou reformu.

Do důchodu všichni v 65 letech

Ministři se domluvili také na tom, že děti v produktivním věku by měly možnost odvádět ze sociálního pojištění 1 % na důchod svým rodičům. Je to požadavek Věcí veřejných na mezigenerační solidaritu. „Bylo by to tak, že tři procenta z odvodů by si mohli lidé přeposlat do penzijního fondu a jeden procentní bod ve prospěch svých rodičů,“ vysvětlil premiér Petr Nečas (ODS).

Na hlavních rysech důchodové reformy se ekonomičtí ministři dohodli minulý týden. Podle nich si budou moci lidé mladší 35 let od roku 2013 dobrovolně převést 3 % ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého 2 %. Odchod do důchodu se navíc v roce 2035 postupně sjednotí na 65 letech.823475:gallery:true:true