Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zdravotní sestry: Doktoři, v práci se už nevyspíte

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ap - 
25. února 2011
18:03

Lékaři si vytrucovali vyšší platy, ale tím napětí ve zdravotnictví zdaleka nekončí. Na lékaře jsou naštvaní pacienti i zdravotní sestry. "V práci se nevyspíte, zapomeňte na to, že budeme dělat práci za vás jako dosud," vzkazují svým nemocničním kolegům, kteří jejich ochoty často využívali. Pacientům se zase nelíbí, že lékaři neváhali brát si je za rukojmí a dokonce hrozit, že v případě jejich odchodu budou umírat.

I když odborová akce Děkujeme, odcházíme oficiálně skončila a lékaři k 1. březnu hromadně z nemocnic neodejdou, má jejich protest v nemocnicích i mezi pacienty dozvuky. Oficiálně je podle vedení nemocnic vše v pořádku. Pacientské organizace ale mluví o narušené důvěře a některé sestry údajně odmítají dělat práci za lékaře jako dosud, prý když si lékaři vybojovali růst platů, tak ať si svoji práci udělají sami.

Budíček, v práci se nespí pane doktore

"Vztahy pacientů s lékaři se touto protestní akcí určitě nezlepšily," řekla Jana Petrenko z občanského sdružení Koalice pro zdraví. Chce uspořádat ke Dni pacientů, který připadá na 18.dubna, diskusi pacientů s lékaři. Do té doby také zmapuje názory pacientů na lékaře. Pacienti soudí, že forma lékařského protestu byla příliš drsná.

Podle zdrojů ČTK se mezi lékaři a sestrami v některých nemocnicích projevuje napětí i kvůli tomu, že se lékařům zvýší od března platy o 5000 až 8000 korun. Například na jednom pracovišti intenzivní péče sestry dosud lékaře v noci k pacientům nebudily a jejich práci udělaly samy. Nyní to odmítly a lékaře v noci k pacientům důsledně budí. Když prý mají více peněz, ať i podle toho pracují.


Samo ( 28. ledna 2016 15:10 )

Nevyspalý lékař nemá na noční směně co dělat. Je to podobné jako když jezdí s autobusem MHD nevyspalý řidič. Jinak nemohu pochopit praxi v našem státě, kdy doktoři vystudují za státní peníze a pak, aniž by odpracovali nějakou povinnou dobu v našem zdravotníctví, odcházejí do zahraničí.

levandulova ( 28. ledna 2016 15:01 )

Ty blbko, nez zacnes placat takove kraviny, zjisti si nejdriv fakta. Lekar je v praci pres den a pak na nocni sluzba a pak dalsi den. PROTO muze v noci spat, ne muze, MEL by, prala bych ti dostat v tezke situaci nevyspaleho lekare!!!! Lekar je tam jako pohotovost. Naproti tomu sestra je tam jen tu noc, pred tim i potom jde chrapat domu!!!

magda823 ( 8. dubna 2012 20:08 )

 http://www.lekar-nemecko.cz Zprostředkujeme práci v Německu českým a slovenským lékařům a lékařům ze zemí Evropské unie. Bezplatně. Nabízíme vlastní zkušenost. Lékař Co naše bezplatné služby zahrnují ? * Najdeme Vám potencionální pracovní místa přesně podle Vašich požadavků a preferencí (aktualizujeme databázi celé SRN s více  než půl tisícem volných pracovních míst každý týden, kdy Vám zasíláme desítky aktuálních nabídek s prospekty pro Váš obor, dosažené vzdělání, vybranou lokalitu) * Váš plat bude od 3 730 eur měsíčně při nástupu nekvalifikovaného lékaře až po 6 333 eur hrubého příjmu pro atestované lékaře s  praxí. Při podpisu smlouvy nahlížíte do platových tabulek a víte přesně kolik dostanete!  * Chcete si udělat v SRN atestaci ? Najdeme vhodná pracovní místa, kde Vám poskytnou ty nejlepší předatestační podmínky, zaplatí všechny semináře, hotely) * Pomůžeme vyřídit všechny dokumenty k získání aprobace * Uhradíme výdaje spojené s překlady dokumentů * Uhradíme večeři a nocleh v hotelu * Doprovodíme Vás k pohovoru a ulehčíme Vám komunikaci * Pomůžeme se založením účtu u APOBANK * Rádi pomůžeme najít bydlení * Zaplatíme Vám na rok německého právníka (Velmi užitečná věc. Do občanskoprávního sporu v SRN se můžete dostat mnohem častěji. Situace zde je diametrálně odlišná než na co jste zvyklí z čr)  * Pojistíme Vás (i celou rodinu včetně domácího zvířete) na všechny nečekané události (např. vytopení sousedů, způsobení dopravní nehody,  škody na cizím majetku, úraz, služby veterináře apod.) * Zajistíme další drobné formality, které budete potřebovat vy nebo členové vaší rodiny (školky, školy,  on-line úřady, apod.) http://www.lekar-nemecko.cz

alerka ( 4. března 2011 13:19 )

Nejvíc mě fascinuje fakt, že všichni tolerují skutečnost, že lékaři v noci, zdůrazňuji,že v práci na noční, spí. Že se je bály zdravotní sestry budit, a až nyní po vyděračském příspěvku ke mzdě, již nebudou dělat práci za ně a budou je budit!!!! Cožpak ostatní lidé na noční mohou spát??? Je to nespravedlivé.

schaukelpferd ( 2. března 2011 12:40 )

Pracuji ve zdravotnictvi od roku 77, z toho 20 let v cizine. Tyto problemy nejsou "jenom" Ceskou specialitou, verte, ze i za hranicema je problemu vice nez dost. Faktem je: to co sestry za doktory odpracujou se pohybuje v naprosto jinych sferach nez "pouhe" podani leku. Mlady doktor muze dekovat Bohu pokud je pridelen na oddeleni kde je zkusena a schopna stanicni sestra. Nebo verite tomu, ze pan primar si najde dost casu na to mladeho eleva zaucit???!!! A pokud je ten mlady a nezkuseny doktor navrch jeste arogantni, tak procpak mu pomahat s tim ze budu prejimat cast jeho ukolu. A verte tomu, ze je HODNE vykonu, ktere ta zkusena sestra umi daleko lepe nez absolvent mediciny s jeste mokrym diplomem - i kdyby mel byt cerveny. Vazim si lekaru i sester, ale koukejme na to realne a nevychazejme z toho, ze KAZDY lekar schopny jest a sestry jsou tu od toho prebalovat starecky a vynaset misy.A divili by jste se, kolik ukonu by sestry mohly prevzit - a mnohdy lepe nez lekari. (mluvim hlavne o oddelenich interny - pochopitelne ne operativni fakultu) A jeste navrch maji schopnost svoji praci organisovat, coz u lekaru byva taky casto velky problem. Nejsem ani lekar ani zdravotni sestra (bratr) - aby nedoslo k omylu ze se nekoho chci "zastavat". Ale u nemocenskeho luzka jsem kazdy den a vidim co vidim. Nic ve zlem - zdravim vsechny a preji pevne zdravi !!!!

Zobrazit celou diskusi