Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemřela nejstarší obyvatelka Česka

Františka Kuželová oslavila své 104. narozeniny se sklenkou v ruce. Poslední roky života už ale jen ležela.
Františka Kuželová oslavila své 104. narozeniny se sklenkou v ruce. Poslední roky života už ale jen ležela.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. února 2011
11:32

Nejstarší občanka Česka Františka Kožnarová zemřela ve věku 107 let. Stařenka podle vedoucí zdravotní sestry Petry Veselé z domova důchodců ve Velké Bíteši na Ždársku zemřela stářím, v posledních letech už jenom ležela. Ještě ve stovce ji ale sousedé vídávali s kosou, když chystala kozám krmení.

Podle dostupných informací je nyní nejstarší obyvatelkou Česka Marie Třešňáková. Bydlí v Jirkově na Chomutovsku a loni 29. listopadu oslavila 107. narozeniny.

Františka Kožnarová, která se narodila 25. září 1903 ve Velké Bíteši, neměla podle Veselé lehký život. Nikdy se nevdala a ačkoli pochází z několika sourozenců, zůstala z nich sama. Vychovala bratrova syna, který za ní pravidelně docházel. Nestačila se ničím vyučit, celý život tvrdě manuálně pracovala, dokonce i v cihelně.

Ve sto letech chovala kozy, sekala trávu...

Ještě před několika lety žila sama v domku, kde chovala kozy a starala se o slepice, psa a kočku. "Lidé ji potkávali často s kosou, když jezdila kozám pro trávu, to jí bylo už více než 100 let. K dlouhému věku jí určitě pomohlo kozí mléko a sýry, které si z něj vyráběla," řekla ČTK už dříve sociální pracovnice domova důchodců Eva Dosadilová.

Do domova důchodců nastoupila paní Kožnarová začátkem roku 2006 ve svých 103 letech poté, co byla několik týdnů v nemocnici. Vysokého věku se dožívají i další z klientek domova důchodců ve Velké Bíteši. Marie Cahová podle Veselé oslaví v srpnu 105 let, další seniorka se dožije koncem roku stovky.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) žilo v lednu v České republice 502 lidí starších sta let. Dalších 411 důchodců by se letos stovky mohlo dožít. Počet obyvatel, kteří přesáhli věkovou hranici sta let, rok od roku narůstá. Letos je jich o 14 víc než loni a o 108 víc než v roce 2009.

Vyššího věku se podle statistik dožívají výrazně častěji ženy. Zatímco mužů starších sta let eviduje ČSSZ 74, žen je dohromady 428. Nejstarší Češky se narodily v roce 1903, nejstarší muž v roce 1904. Nejvíc sto a víceletých lidí žije v Praze - 173 a v Jihomoravském kraji - 119. Nejméně lidí s úctyhodným věkem přesahujícím stovku zaznamenali statistici v Karlovarském kraji. Napočítali jich celkem 17. Ve Zlínském kraji jich bylo 51, z toho osm mužů.

muchojka ( 9. února 2011 16:22 )

a cele rodine preji uprimnou soustrast

Zobrazit celou diskusi