Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kraje se děsí, že nemocnice přijdou o tisíce lůžek

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: op, ČTK, apk - 
7. února 2011
20:45

Na jižní Moravě začíná kvůli vyděračské kampani lékařských odborářů přituhovat. Pokud nikdo z více než pětistovky lékařů nestáhne výpověď, pak se od 1.března sníží kapacita akutních lůžek v krajských nemocnicích o 1210 z celkového počtu 9000 postelí. Situace je dramatická i v jiných krajích. Lékaři-vyděrači nejsou spokojeni ani s garancí ministra zdravotnictví Hegera, že si od března každý z lékařů přilepší o pět až osm tisíc Kč.

„K 7.únoru dalo výpověď 527 z celkem 2888 lékařů. Bezpečnostní rada kraje dala ředitelům špitálů a lékařům poslední týden na vyjednávání. Pokud nedojde k dohodě a stažení výpovědí, pak bude od 14. do 21.února vždy třikrát denně v 8.00, 14.00 a ve 20.00 zveřejněna aktuální situace v jednotlivých nemocnicích,“ upřesnil hejtman Michal Hašek.

Ten apeloval na lékaře-vyděrače, aby 1.března přišli do práce a dal jim veřejný slib, že se Jihomoravský kraj pokusí s vládou vyjednat doktorům lepší platové podmínky. „Některá oddělení v nemocnicích omezí provoz, některá se uzavřou,“ zdůraznil Hašek. Očekává se, že někteří pacienti z Třebíčska začnou jezdit do nemocnice ve Znojmě a řada pacientů ze Zlínského kraje si raději zajede do Břeclavi a Kyjova na Hodonínsku.

„Největší problém bude na odděleních ARO, což souvisí s velkým procentem výpovědí anesteziologů,“ varuje hejtman. Podle krajského radního pro zdravotnictví Oldřicha Ryšavého dostanou před plánovanými zákroky přednost operace akutních stavů, kdy je ohrožen život pacienta. „Je také možné, že se budou půjčovat lékaři mezi nemocnicemi v Břeclavi a Hodoníně. Nicméně s přeložením musí lékař vždy souhlasit,“ upozornil Ryšavý.

Situace je dramatická i v jiných krajích

Vysočina


Na krizovou situaci se začaly chystat i další kraje. Na Vysočině se má sejít krajská bezpečnostní rada. Nemocnice začnou postupně přijímat opatření. Už nyní plánují, že pokud by se odbory s ministrem nedohodly a protestní akci neukončily, přestanou od pondělí 14. února přijímat pacienty na plánované operace. Primáři budou také vybírat nemocné, které je možné poslat do domácího ošetření.

Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) se přesně stanoví ta nemocniční pracoviště, která budou v provozu. Záchranná služba na Vysočině má plán na posílení posádek a operačního střediska. V každé nemocnici pak má vzniknout tísňová linka. Na Vysočině chce z nemocnic odejít 56 procent z 636 lékařů. Čtyři z pěti nemocnic by tak nebyly schopny zajistit akutní péči. Výjimkou je nemocnice v Pelhřimově.

Liberecký kraj


Liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) v pondělí uvedl, že jeho kraj nemůže lékařům návrat na jejich původní místa garantovat. Nemocnice už začaly totiž hledat náhradu. V Libereckém kraji je osm nemocnic se zhruba 800 lékaři.

Jen ve třech se doktoři aktivně k akci Děkujeme, odcházíme přihlásili. Dvě krajské nemocnice v Liberci a České Lípě a městskou nemocnici v Jablonci nad Nisou chce na konci února opustit 98 lékařů. Ještě na začátku letošního roku jich bylo 116, část z nich ale v lednu a únoru výpovědi stáhla.


Kvůli hrozící krizi ve zdravotnictví se v úterý sejde Bezpečnostní rada státu. Na společném zasedání s hejtmany chce najít případný recept na zajištění péče. Ministr Heger v pondělí garantoval, že 1,5 miliardy Kč bude přiděleno přímo na platy lékařů. Ředitelům nemocnic to nařídil příkazem. Odborářským bossům jsou však jeho záruky málo...


olesja ( 8. února 2011 11:21 )

zkusí znovu, i když teď dostanou přidáno. Pořád budou mít méně než v Německu. A nebudou jediní.Když se ustoupí jedněm, proč ne ostatním.

hejhej ( 8. února 2011 09:07 )

Když se rozhodli lékaři odejít z nemocnic za vyššími výdělky do Německa,nemělo by se jim bránit.Ale podle všeho oni nechtějí odejít,oni chtějí hlavně peníze.Pan ministr-a to bylo vidět v pořadu VV je už pěkně unavený.Musí řešit stále dokola neřešitelné.Odkud má brát.tem návrh Kubka je úplná pitomost.Pojišťovny se nemohou dostat do propadu,pak zase budou lékaři řvát,že jim neplatí.6000 - 8000 tisíc přidáno je pro ně málo?Ať jdou,podali výpověď.

kukuku ( 8. února 2011 00:03 )

Těch pár řádků nahoře jsem napsal právě na základě pořadu Otázky VM. Heger není schopen ani odpovědět na otázku, kolik pracuje v nemocnicích doktorů. Udělat sestavu jejich úvazků v různých nemocnicích a vysčítat podle rodných čísel nemůže být problém. Kdyby byl Heger po půl roce "řešení problému" v obraze a znal počty doktorů v tarifních třídách, tak jim 2 miliardy navýšení do základních tarifů rozpočítá za odpoledne a buď bude klid nebo jim dokáže, že neví, co chcou. On ale pořád dokola mele to svoje, s takovým modrým ideologem se jednat nedá.

whitebeard ( 7. února 2011 23:28 )

bude pěkný slintal, protože by si měl uvědomit, že ministr Heger může nařizovat pouze nemocnicím v jeho působnosti, ale ne krajským nemocnicím, takže jeho záruky lékařům jsou nulové..ne lékaři, ale vláda a ministr Heger jsou sprostí vyděrači..o autorech Blesku raději pomlčím

capitan_jorge ( 7. února 2011 22:27 )

Kdo neviděl poslední Otázky Václava Moravce, ten neuvěří. Složení bylo: ministr Heger, hejtman Hašek, předseda ČLK Kubek a pochopitelně Moravec. Do nepohody bych šel s Haškem a s Moravcem, ale rozhodně ne s Hegerem. Kubka bych nemusel.

Zobrazit celou diskusi