Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tesco vydávalo německé maso za české

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, evakk, apk - 
8. února 2011
07:37

Zákazníci, kteří preferují české produkty, byli oklamáni. V plzeňském Tescu označili vepřové maso původem z Německa a Rakouska za maso původem z Česka. Chtěli oklamat zákazníky, kteří se bojí dioxinové nákazy z Německa? Podle vedoucích ne. Prý šlo o chybu jednotlivého zaměstnance. Nyní za to řetězci hrozí pokuta do milionu korun.

Nebalené hovězí maso původem z Irska, Spojeného království a Rakouska bylo v úseku čerstvého masa na viditelném místě prodejny Tesco nesprávně označeno jako "českého původu".

Podle Krajské veterinární správy (KVS) tak došlo ke klamání zákazníka. "U hovězího musí prodejce na balíčcích nebo na viditelném místě v prodejně uvádět, kde se zvíře narodilo, kde bylo chováno, kde bylo poraženo a maso vybouráno. V žádném případě nestačí uvést například vyrobeno v EU," uvedl ředitel KVS.


U vepřového masa bylo na cenovce "vyrobeno v ČR", ale šlo o maso původem z Rakouska a ze dvou závodů z Německa, které bylo před prodejem vybaleno z balíčků s označením zahraničního závodu
.

Mohl za to zaměstnanec

"KVS 27. ledna zjistila v našem obchodě na Borských polích, že vyvěšené doklady o původu masa neodpovídají skutečnosti. K pochybení došlo kvůli laxnímu přístupu pracovníka. Ten má za povinnost maso řádně označit. Všichni zaměstnanci úseku masa a vedoucí byli ihned proškoleni. Nedostatek byl ihned odstraněn. Bylo to také doloženo další kontrolou KVS.

Co Tescu hrozí?

S prodejcem povede KVS správní řízení. Zákon o potravinách stanoví za klamavé obchodní praktiky pokutu až do milionů korun. Současně budou cíleně prověřeny i všechny ostatní provozovny prodejce i jiných řetězců.

Pokud by spotřebitelé měli při nákupu pochybnosti a důvodné podezření, že je maso, mléko nebo vejce nepravdivě vydáváno za české, mohou to oznámit veterinární správě, která to okamžitě zkontroluje.


Inspektoři KVS nyní při všech kontrolách důsledně prověřují označování původu a distribučních cest masa i kvůli dioxinové aféře v Německu. Zůstává však otázkou, proč byly uváděny nepravdivé údaje, když není dovoz masa zakázaný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmelada ( 8. února 2011 11:42 )

za komunitů se říkal,,jak je špatné mléko a mléčné výrobky, ale potom sem jezdili z Rakouska pro celé bochníky Blaťáckého zllata. V současnosti jsou potraviny všeobecně nekvalitní. Záměrně se objednává horší a levná zelenina a citrusy..... Doufají,že se to tady prodá. A co se neprodá tak zřejmě dají i do veřejného stravování. Taková zeleniána je karcinogenní, nestačí odstranit plesnivé části.

212809 ( 8. února 2011 11:26 )

a Lidla obcházím velkým obloukem. Je to hnus.

olesja ( 8. února 2011 11:10 )

Má odporné maso i uzeniny a je jedno z které země pocházejí. Stačí jenom projít kolem obslužného pultu a cítit ten puch !!!!!

rezka61 ( 7. února 2011 23:23 )

pokud Ti mohu poradit,tak nekupuj ani to nemecke maso.

sydnicka ( 7. února 2011 21:55 )

nikdy nekoupím, protože zde jsou jenom koruptní řezníci a politika. Žádné pořádné kontroly jako v Německu a nebo Rakousko. Tam aspoň kontrolují a řeknou to veřejnosti.U nás jenom takový požár v atomové elekrárně, který by mohl mít daleko větší následky, jednoduše promlčí, aby hloupý národ nepanikařil. Kdy budeme mít konečně kontroly na úrovni západu. Asi nikdy, protože národ nikoho nezajímá a raději mu namluvíme jak máme kvalitní jídlo a kontroly. A národ tomu nakonec i věří.

Zobrazit celou diskusi