Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Romanu (17) doktoři málem zabili ozařováním

Autor: Ivana Žáková, Kjos - 
4. února 2011
16:37

Skandální chyba doktorů! Romana Foldynová (17) přišla do fakultní nemocnice v Porubě s lupenkou a dnes leží na jednotce intenzivní péče s popáleninami na osmdesáti procentech těla! Důvod? Zdravotníci zapomněli při běžném ozařování vypnout přístroj. Těm by na platech přidávat neměli!

Romana trpí takzvanou akutní lupenkou, s níž byla hospitalizována na kožním oddělení ostravské fakultní nemocnice. Čtvrtý den se podrobila fototerapii – léčbě světlem.

„Měla být ozařována jen tři minuty, sestra ale přišla světlo vypnout až po deseti minutách,“ dozvěděl se Blesk z důvěryhodného zdroje. Přístroj nevypnul ani časový spínač, protože prý už dříve se několikrát pokazil. Když máma Ivana Foldynová přišla ten den svoji dceru v nemocnici navštívit, zděsila se.

Puchýře po celém těle

„Ležela pod peřinou, strašně se třásla a byla celá rudě červená. Když jsem se dozvěděla, co se stalo, že se sestra dokonce přiznala, okamžitě jsem ji odvezla z nemocnice domů,“ líčí dramatické odpoledne paní Ivana. Dívka ale dostala čtyřicítky, začala hrozivě natékat a po celém těle se jí udělaly bolestivé puchýře.

„Pyžamo měla celé přilepené k tělu, křičela bolestí a nemohla chodit. Volali jsme proto dětskou lékařku,“ povídá matka. Zdravotní stav Romany se ale rapidně zhoršil, kvůli oteklinám přestávala dýchat, a rodiče okamžitě volali záchranku.

Trpí hroznými bolestmi

V ohrožení života putovala tentokrát na jednotku intenzivní péče popáleninového centra fakultní nemocnice. Podle lékařů má popáleniny druhého stupně na osmdesáti procentech těla. Romanu obden uvádějí do umělého spánku, aby ji mohli převázat.

„Strašně trpí bolestmi. Popáleniny má navíc v té lupence. Bojím se také o její zrak, protože jí sestra zapomněla dát brýle,“ tvrdí nešťastná máma. O dceru má hrozný strach. „Prožívám muka, když ji takhle vidím. Kvůli silným kapačkám Romance i selhávalo srdíčko. Místo aby mi lékaři dceru uzdravili, tak ji takhle zohyzdili!“ říká se slzami v očích Ivana Foldynová.

Primářka odmítla mluvit

Blesk se spojil s primářkou kožního oddělení Yvetou Vantuchovou. Kategoricky však odmítla o události hovořit a se slovy: „Mám pacienta,“ zavěsila. Vedení nemocnice ale už mluvilo podstatně jinak... „Skutečně mohu potvrdit, že se v naší nemocnici stala tato mimořádná událost. V současné době zjišťujeme viníka, zda došlo k závadě na zařízení, anebo k selhání lidského faktoru. Nemocnice je připravena rodinu odškodnit,“ sdělil Blesku mluvčí fakultní nemocnice v Ostravě- Porubě Tomáš Oborný.

avefas ( 11. února 2011 17:23 )

pro capitan jorge Vy musíte být určitě lékař a nikdy jste nebyl vážně nemocný.Pokud si platím zdravotní pojištění,tak chci, abych byla při jakékoli nemoci správně a odborně ošetřena.K lékařúm i ostatnímu personálu mám dúvěru.Romaně přeji hodně sil

ajaillusion ( 11. února 2011 10:42 )

jeste ze neziju v cechach nesla bych tam ani nahodou ani se zlomenym prstem jdete do nemocnice ze potrebujete pomoct a bud vas tam znetvorej nebo jim tam umrete na op.stole ze se nestydi ti cesky lekari fuuuuuuuuj...CO TO JE ZA STAT.kdyz jen vydim ty hnusny ordinace,ty stary pristroje a vubec ta cekarna no obracim se honem rychle smerem k vychodu...je mi z toho zle ..

romana.f ( 9. února 2011 09:52 )

Problém s Lupénkou mám už dva roky,ale na ozařováním jsem nikdy v životě nebyla,Sestřička si myslela že jsem tam už byla předešlý den a že jsem měla všechno vědět,jenže jak jsem to mohla vědět?Miluju když tu nějaký hrdina napíše že mi je 17 že bych měla sama vědět kdy vylezt,ale ja myslela že tam takovou dlouhou dobu být mám,netušila jsem že sestřička na mě zapomněla a že je něco se spínačem..

romana.f ( 9. února 2011 09:50 )

Já nevěděla že tam mám být pouhé 3 minuty,sestra mě nepoučila ani o tom že si mám vzít nějaké brýle,prostě mě tam zavřela a já jen čekala na nějaké pípnutí co ten přístroj vypne,po 10minutách sestra přišla a řekla mi že si myslela že už jsem dávno odešla že tam nebyla,večer se mi přišla omluvit a před svědkem který ležel semnou na pokoji řekla já na tebe zapomněla..

annael ( 6. února 2011 13:32 )

A můžete mi vysvětlit, jak měla poznat, že čas vypršel, když při tomto ozařování nesmí mít hodinky? A pokud je mi známo, kabinka se dá otevřít pouze z venku. Nevím, jestli je to tak u všech, ale u některých to tak skutečně je.

Zobrazit celou diskusi