Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři vyděrači jsou drzí a ještě dostávají medaile

Pavel Vávra je jeden z "hrdinů", kteří získali Cenu za statečnost
Pavel Vávra je jeden z "hrdinů", kteří získali Cenu za statečnost  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
29. ledna 2011
19:06

Tak tomu lze jen těžko uvěřit. Lékaři vyhrožují výpověďmi, nechají si dát statisíce odměn, pořádají drahé plesy a ještě se ocení medailemi! Tři mladí lékaři, kteří byli tvářemi odborové kampaně Děkujeme, odcházíme se stali nositeli Ceny za statečnost za rok 2010.

Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů udělil ceny letos potřinácté, tradičně se předávají na reprezentačním plese lékařů českých na pražském Žofíně.

Mezi minulými vítězi i Fišer

Prvním nositelem Ceny za statečnost se v roce 1997 stal profesor Pavel Pafko, proslavený úspěšnou plicní operací Václava Havla. Dostal ji za výrok o ceně operace prezidenta Havla ve srovnání s cenou opravy prezidentova služebního mercedesu.

Mezi laureáty je za 12 předchozích ročníků paleta osobností. Kromě profesora Pafka například Bohumil Fišer, který jako ministr ČSSD výrazně zvýšil lékařům v nemocnicích platy. V jednom případě byla cena udělena in memoriam, a to nikoli za statečný čin, ale za statečný život spoluzakladatelce lékařských odborů docentce Květě Kvapilíkové.

Symbolem ocenění je zmenšená kopie Michelangelovy sochy Davida, který proslul statečným bojem proti Goliášovi. Každý rok udílejí lékařské odbory cenu jednomu lékaři, v roce 1999 ji neudělily, nenašel se vhodný kandidát. Letos si naopak odnášejí cenu hned tři lidé.

Kdo jsou tři "hrdinové"?

Sedmatřicetiletý internista z nemocnice v Novém Městě na Moravě Pavel Vávra tak zapůsobil na své kolegy na pracovišti, že v jeho nemocnici podalo výpověď 90 procent lékařů. Na Vysočině pak 60 procent, což je nejvíce z celé republiky, průměr ČR se blíží 19 procentům.

Devětatřicetiletá internistka havlíčkobrodské nemocnice Šárka Drinková by jako ministryně prý vytvořila všechna pravidla pro fungování zdravotnictví znovu. Na současném zdravotnictví považuje za nejhorší nekoncepčnost.

Třiatřicetiletý internista z karlovarské nemocnice Peter Igaz neví, co by dělal jako ministr, protože rozhodně nemá zájem stát se jakýmkoli ministrem. Ve zdravotnictví mu vadí hlavně dvojí metr uplatňovaný v řízení a extrémní nárůst ega jednotlivců od lékařů až po manažery.

"Lékaři Pavel Vávra, Šárka Drinková a Peter Igaz projevili velkou osobní statečnost v kampani, v níž podepsalo výpověď na 3800 nemocničních lékařů. Riskovali i svoji kariéru," shrnul důvod výběru šéfredaktor časopisu České lékařské komory Michal Sojka. Že akcí riskovali spíše zdraví spoluobčanů, na to už nepoukázal.

bleskplesk ( 2. února 2011 20:30 )

Problém profesní sebestřednosti se zřejmě týká i těch protestujících lékařů. Tak už konečně vím v čem to je. Sice nevím, kolik je tobě, že máš tak úžasný nadhled, mentorování ti jde dobře, ale tu "noblesu" zdejších diskuzí jsem viděl na vlastní oči. Jak jsem mohl pozorovat i na jiných příkladech, tak spíš není na místě, aby se zde vůbec kdokoliv snažil diskutovat, pokud se jeho názory rozcházejí s názory většinového davu. Dík, namám zájem se na tomto dále účastnit, odcházím.

kendex ( 2. února 2011 20:07 )

Tvůj problém bleskuplesku je profesní sebestřednost. Chtělo by to trošku nadhled. Ale ten určitě delší praxí a životem získáš. Není na místě, aby lékař takto diskutoval, jako ty. Je to pod úroveň lékaře, chtělo by to větší noblesu.

bleskplesk ( 2. února 2011 19:54 )

Bohužel, jak vidím je vše při starém. Jestli to celé chápeš jen jako pojednání o nenávisti k tvé osobě, tak to opravdu byla zase jen zbytečná ztráta času, kterého lituji.

kendex ( 2. února 2011 18:42 )

Bleskuplesku, je mi Tě líto, jak Těžké je pro Tebe diskutovat. Ale možná troška medu by to napravila. Zklidní to celkově organismus a je to také proti chřipce. No jinak není umění psát široká stále se opakující pojednání o nenávisti k mé osobě, ale zkus také stručnější pojednání, třeba se Ti to jednou podaří. Upřimně a ze srdce Tě zdravím

bleskplesk ( 2. února 2011 18:17 )

Jsem velmi rád, že já osobně jsem stihnul ještě starý systém s dvěma atestacemi, který na rozdíl od toho současného měl svou logiku. O přesčasových hodinách a nedodržování Zákoníku práce se již rozepisovat nebudu, protože o tom již bylo řečeno mnohé. Komentovat ubohé poznámky, že lékaři při nočních službách jen spinkají a jsou za to ještě placeni, vážně nebudu, protože to je jen další ztráta času.

Zobrazit celou diskusi