Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři vydírají i po setkání s ministrem

Fotografie
Ministr Heger pro lékaře a jejich požadavky pochopení nemá a nejspíš ho už z nich pořádně bolí hlava  (Autor: internal)
Autor: ČTK, ap - 
20. ledna 2011
21:34

Po setkání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem pokračují odborářští předácí lékařů v útočné rétorice. Do konce ledna má prý ministr předložit lékařům nabídku, která uspokojí jejich požadavky, jinak hrozí, že k prvnímu březnu nebude možné zajistit ani akutní péči. Leoš Heger oznámil, že o dohodu usiluje, ale splnit požadavky lékařů je v tuto chvíli ekonomicky nereálné. Také je žádá, aby se konečně rozhodli, zda chtějí léčit nebo odejít.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se dnes se šéfy lékařské komory a odborů nedohodl na cestě ze situace, kdy v nemocnicích 3800 lékařů podalo kvůli nespokojenosti s výší platů výpověď. Shodli se jen na tom, že řešení se musí najít do konce měsíce.

Mzdy zvýšit najednou nejde

Odbory trvají na svém. Požadují okamžitý růstu příjmů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe. Jinak vyhrožují odchodem do zahraničí, kde prý na ně čekají s otevřenou náručí.

"Nejsme schopni mzdy zázračně v nejbližších měsících ani v letošním roce zvýšit," řekl Heger. Dodal, že ze státního rozpočtu není možné přilít na platy doktorů víc peněz. Možnosti vidí v hledání úspor. Již dříve vyzval ředitele nemocnic, jež řídí, aby všechny nalezené rezervy dali do platů.

Lékaři vyhrožují

"Uspokojilo by nás buď splnění našich požadavků, nebo nabídka, která by se tomu velmi blížila. Pokud se tak nestane, půjdu za premiérem," řekl předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

Pokud by do konce ledna přijatelná nabídka padla, předloží ji prý na setkání zástupců LOK-SČL 1. února a ještě ten den by veřejnost "mohla slyšet skvělou zprávu, že se nemusí obávat ohrožení péče."

Bez nás si neškrtnete, hrozí Kubek

V protestní akci odborů Děkujeme, odcházíme podalo výpověď 3775 z asi 20.000 nemocničních lékařů, tedy téměř 19 procent. Kdyby dohoda nebyla do konce ledna, bude ještě do konce února čas na potřebná opatření, aby se zajistila péče.

"Bez dohody s protestujícími lékaři nelze k 1. březnu zajistit ani akutní péči," varoval prezident České lékařské komory Kubek, který prostujícím lékařům vyjadřuje podporu.

Tak už se rozhodněte

Ministr zdravotnictví naznačil, že splnit okamžitě požadavky lékařů je mimo realitu současného stavu české ekonomiky. "Jakékoliv reformní kroky nemohou přinést ty peníze k 1. únoru. Všechno jsou to výhledové záležitosti, na které je nutné počkat. Zda toto čekání bude akceptováno protestujícími lékaři, to se teprve uvidí," řekl Heger.

A lékaře vyzývá, aby se konečně rozhodli, zda své výpovědi-nevýpovědi myslí vážně a skutečně odejdou. Podle Hegera ministerstvo potřebuje do konce ledna vědět, jak se lékaři rozhodnou a jak bude situace po 1. březnu vypadat. Podle toho se soustředí buď na zajištění akutní péče v krajích, či na pokračování reformy.

tarrica ( 23. ledna 2011 18:52 )

pro gevi:Neznám ve svém okolí lékaře ,který má 50 tis.Kč plat a to pracuji jako mzdovka v nemocnici.Jiná je situace ambul.lékařů.Prosím podívejte se na stránky mpsv na nástupní platy lékařů a na platy,které nabízí lékařům s atestacemi.Je to ostuda i řemeslník má na hod víc,než lékař.U nás lékařka po 14 letech praxe,2 atestace a zákl.plat má 24 tis.hrubého.Každý z lékařů nese obrovskou zodpovědnost, jak dlouho myslíte,že se dá zvládat zátěž přesčasů,které někteří mají tak vysoké,že je doma téměř neznají. Když pak vidím naši chrápající sněmovnu a jejich žabomyší války mezi sebou,přemýšlím,kde berou právo cokoliv vyčítat lékařům,hasičům,policistům a dělat z nás bl... Ale když jim o něco jde pro sebe,jsou schopni ve zkráceném řízení schválit cokoli i odebrání příspěvků postiženým,zrušit porodné.. No jak bylo už řečeno:Je to hnus velebnosti..

gogo ( 22. ledna 2011 11:40 )

Bohužel dal na Vaši radu... Ale mně to moc k smíchu nepřipadá....

gogo ( 22. ledna 2011 09:42 )

Kdože korumpuje dnešní zdravotní systém ? Komu že tento humus slouží ? Vy to stále ještě nevíte ? Vy nic nevíte o zdravotních pojišťovnách ? O farmaceutických firmách ? O běžných denních podvodech i v této oblasti ? O tom jak to dnes chodí ? Já vím, Vy sportujete a žijete možná až úzkostlivě zdravě aby jste nikdy neomarodil, ale vězte, že i Vás si časem nemoc a stáří najde, neboť přírodní zákony jsou neúprosné. A pak poznáte naše zdravotnictví zcela jinak než jak jej znáte dnes. Tj. z rychlíku…

gogo ( 22. ledna 2011 09:35 )

Pane gevi.... než budete zde psát své názory ohledně lékařů vyděračů - zjistěte si prosím nejprve o co zde ve skutečnosti jde, co lékaři skutečně požadují a proč. Zjistěte si skutečně všechny jejich požadavky na zlepšení dnešní katastrofální situace ve zdravotnictví, které lékaři shrnuli do třinácti požadavků, které většina médií úspěšně a úmyslně tají. Pak teprve vyneste svůj soud. Takto jste pouze jednostranně zmanipulovaný ….

gevi ( 21. ledna 2011 20:56 )

Kdo nepodporuje lékaře, podporuje korupci. Tak si lámu hlavu, co má tento výrok znamenat. Jak souvisí zvýšení platu lékařům se snížením nebo zamezením korupce. Čí korupci? Asi toho, kdo korumpuje zdravotnický systém. Třeba ten, kdo platí soukromou ordinaci ze státních peněz? Ale ne, to se přece neděje. A vůbec žádný lékař nešidí pojišťovny vykazovaním fiktivní práce, vymyšlených zákroků a neexistujících pacientů. Tak, když se tohle neděje, jak jinak by mohlo zvýšení lékařských platů zamezit korupci?

Zobrazit celou diskusi