Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovák, který stojí za vzpourou českých doktorů

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: hof, koj - 
21. ledna 2011
05:00

Kdo také stojí za vzpourou našich doktorů? Slovák Peter Igaz (33), který za peníze českých daňových poplatníků vystudoval v Hradci Králové. Český stát je totiž tak velkorysý, že cizincům zatím umožňuje získat vysokoškolský titul bez placení školného. To platí pro všechny obory včetně lékařů. Igaz by si měl navíc víc hledět neutěšeného stavu karlovarské interny...

Proč stát platí za vzdělání studentů? Očekává, že investované peníze dostane zpět z daní, což se podle výpočtů Blesku stane v případě doktorů za osm až deset let. Jak je to obecně v případě slovenských studentů? Každý rok je jich na českých univerzitách více než 20 tisíc, ročně to stojí zhruba 800 milionů korun. Často se pak po získání titulu vracejí zpět domů. Igaz v Česku pracovat zůstal. Teď ale ukázal vděk po svém. Je jednou z hlavních tváří iniciativy lékařů Děkujeme, odejděte. Ta požaduje zvýšení platů a okamžitou reformu, jinak hrozí hromadnými odchody do zahraničí.

Náklady českého státu na vzdělání jednoho lékaře činí přes 400 tisíc korun bez atestací. To je zhruba třikrát víc, než na fi lozofi cké obory. Je otázkou, zda mají Češi platit studium cizincům, když ti pak v tuzemsku nepracují nebo podporují akce odborářů.

Igaz na otázky Blesku neodpověděl. Jak se na jeho přístup dívají jeho kolegové z Karlových Varů? „Pan Igaz je mladý a velmi ambiciózní člověk, který se snaží pro lékaře zajistit důstojné pracovní podmínky. V tom mu držím palce a sympatizuji s ním. Na druhou stranu doufám, že bude usilovat i o zlepšení péče o pacienty. V poslední době si totiž nemocní čím dál častěji stěžují právě na interní oddělení karlovarské nemocnice,“ řekla praktická lékařka Helena Trtková Říhová.

marbulinek ( 3. února 2011 02:15 )

Absolutne sympatizuji s Petrem Igazem......je videt,ze alespon nekdo v ceske republice ma mozek na spravnem miste....Proc ho vsichni tak kritizuji,tomu nerozumim....copak jsou vsichni v cechach slepi?Copak nikdo nevidi tu korupci,ktera je vsude vsude vsude kolem?........Proboohoha otevrete oci.....vzdyd karlovarska nemocnice je toho prikladem!!!!....Mnozi lide nejspis nevi jak to chodi v soukromych nemocnicich......:stovky prescasu ,mnoho probdenych noci ,boje o zivoty pacientu a co za to nakonec dostanou?...skoro nic....almuznu. Cesi,stydte se !Vy mate stat na strane obrancu a ne na strane utocniku.

jozzinek ( 29. ledna 2011 14:13 )

Studoval jsem za socialismu ve vojenské škole. Po skončení jsem nastoupil k útvaru. Vzápětí v roce 1968 přišli Rusové, tak jsem odešel z armády. Stát tuto školu měl tak zajištěnou, že jsem měl úvazek na 10 let služby. Když jsem odešel, musel jsem zbytek nákladů na studium státu vrátit, i když mě nikde nechtěli přijmout do práce. Voják nebyl tak lukrativní povolání jako je lékař. Když to uměli zakomponovat do zákonů komunisté, my to neumíme? Jsme snad hloupější, i se všemi těmi demokraticky zvolenými poslanci. Proč nenavrhnou u lukrativních zaměstnání nějaký způsob závazku a náhrady za studium, když se poruší sjednané podmínky. Místo toho dostanou ještě zlaté padáky. Nejsem právník ani legislativec, ale určitě nějaké možnosti jsou, aby se stát nenechal vydírat a dopláceli na to pak všichni. Kdo ty náklady a ztráty uhradí? Stát? Co je to stát? Stát je jenom teoretický název mašinerie, která se živí z daní svých občanů. Stát jsme přece my všichni, a máme smůlu, když si nepohlídáme to, jak hospodaří s našimi majetky. Když je stát schopen pohlídat placení sociálního a zdravotního pojištění, placení televizních a rozhlasových poplatků ap., tak v čem je problém? Zdá se mi, že čím více se technicky rozvíjíme, čím více svobod lidé mají, tím více se této svobody zneužívá. Nebo se mýlím? Ze socialismu jsme se nepoučili, a možná se tam za nějakou dobu opět vrátíme. Jak to říkal Gottwald: "Jednou vám zakroutíme krkem". To stejné dělají naši páni doktoři s naším státem, a ten si to nechá líbit...? Mám obavy žít v takovém státěl!!!

carpediem. ( 27. ledna 2011 11:40 )

Ty mas asi malo rokov. Povodne mala byt konfederacia a nie federacia aby neslo vsetko do Prahy, ale s tym ste vy nesuhlasili,si precitaj dejepis. Co sa tyka tych Vasich lekarov staci ist na chirurgicku pohotovost k Vam do Hořovic, odporna doktorka ktora kym Vas vybavi prekeca hodinu a musite urobit bordel aby ste necakali v cakarni pol dna. Jinak mam v Cechach hodne dobrych priatelov. Takze je to vzajomne...

krikar ( 26. ledna 2011 12:59 )

by měl být tak laskav a odejít z ČR, Slováků, kteří nám tady rozvracejí republiku a mají z toho radost, tady žije víc než dost - a my hlupáci jim na jejich nápady skáčeme.

bleskplesk ( 24. ledna 2011 20:02 )

To asi nemáte vůbec tušení, jak je karlovarská nemocnice personálně zdevastovaná už teď, poté co odešli tamní čeští lékaři pracovat do nedalekého Německa. Vy by jste ještě další odtamtud vyháněla? Vážně chytré.

Zobrazit celou diskusi