Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dalších 6 studentů má prasečí chřipku

Studenti gymnázia J. V. Jirsíka onemocněli prasečí chřipkou
Studenti gymnázia J. V. Jirsíka onemocněli prasečí chřipkou  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská, ČTK, šim - 
29. října 2009
10:43

AKTUALIZOVÁNO: Prasečí chřipka se šíří! Českobudějovické gymnázium J. V. Jirsíka hlásí už 14 studentů nakažených virem H1N1. Onemocněl také jeden pedagog.

Všichni se nakazili při školním výletě do Bavorska. Po návratu dětí onemocněl ještě jeden z jejich příbuzných. Nakažených ale zřejmě bude více. Studijního pobytu ve městě Cham se totiž zúčastnilo 30 žáků a čtyři dospělí!

Hygienici zatím vyšetřili dvacet lidí, u nichž se příznaky chřipky projevily. „Počet nemocných se může ještě změnit. Na potvrzení nákazy u dalších šesti nemocných ještě čekáme,“ řekl ve středu Blesku František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Studenti se dostali do kontaktu s pandemickou chřipkou 21. října při studijní cestě do partnerské školy v bavorském pohraničí. Když se to pedagogové dozvěděli, okamžitě telefonovali hygienikům a také rodičům studentů. Už při návratu 23. října dostali doporučení, co dělat.

Z možné pandemie prasečí chřipky ve škole si studenti velkou hlavu nedělají Z možné pandemie prasečí chřipky ve škole si studenti velkou hlavu nedělají | Blesk - Vlaďka Hradská

Z možné pandemie prasečí chřipky ve škole si studenti velkou hlavu nedělají

Onemocnění má u studentů lehčí průběh. Po vyšetření na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice je lékaři propustili do domácího léčení. Užívají většinou paralen a podobné léky na chřipku.

„Ředitel dal žákům dotčené třídy dva dny ředitelského volna, teď mají prázdniny. Nedostali se tak do styku s ostatními studenty, a to je důležité,“ uvedla krajská epidemioložka Jitka Luňáčková. I přesto se českobudějovická nemocnice připravuje na možnou epidemii.

Ostatní studenti gymnázia strach z nákazy nemají. „Jsme s nimi v kontaktu přes počítače. Nebojíme se, že to taky dostaneme,“ reagovali spolužáci z jiných tříd, když se zprávy o chřipce dostaly na veřejnost.


Co je prasečí chřipka
Onemocnění horních cest dýchacích způsobuje mimořádně nakažlivý virus H1N1. Ten obsahuje geny prasečí, lidské a ptačí chřipky. Onemocnění působí silné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt. Obzvláště jsou ohroženi starší lidé a děti. Jestliže se objeví příznaky, je nutné zajít k lékaři. Ten odebere stěry z nosu a úst nebo udělá krevní zkouškou na přítomnost protilátek.


Příznaky
- teplota vyšší než 38 °C, zimnice
- bolest v krku, častý a silný kašel, ucpaný nos
- bolest hlavy jakoby za očima
- nechutenství, zvracení nebo průjem
- únava a slabost

Jak se chránit
- nezdržovat se v přítomnosti nemocných
- nezdravit se podáním ruky či polibkem
- nesdílet potraviny, sklenice či příbory
- jíst ovoce a zeleninu, mýt si ruce mýdlem
- pokud se vyskytnou příznaky, hned vyhledat lékaře

 

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

andrejks1 ( 29. října 2009 18:08 )

Ahojky dej mi vedít na seznamu ja mam andrejks@seznam.cz

patrisha ( 29. října 2009 15:39 )

prosím vás, jás em z tý třídy, a co teda vim nemoc je úplně jako obyčejná chřipka a někdy se dokonce ani neprojeví

dostojevskij ( 29. října 2009 06:38 )

Divím se, že jeli do centra nákazy? To jsou opravdu tu.pci, že jedou za každou cenu? Co ví o prevenci. Nejsou to malé děti, ale budoucí elita národa a doprovod????? Udělali lsi alespoň vánoční nákupy????? Neměli tam vůbec jezdit. Jak prosté a logické. Náklady na léčbu ať zaplatí tito nezodpovědní!!!!!

andrejks1 ( 29. října 2009 05:31 )

Chudáci doufám že na to nezemřou ! Já už se taky bojím a hlavně kdy přídou lékeři z tímočkováním!

Zobrazit celou diskusi