Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Oběť prasečí chřipky: Nechtěla do nemocnice kvůli dětem!

Autor: ČTK, Kateřina Moravcová - 
23. října 2009
10:25

Byla nemocná, ale chtěla se starat o své děti! Proto odmítla, aby se o ni starali lékaři v nemocnici v Karlových Varech. Odjela domů a přijela až po pár dnech.

Žena (33) z Ostrova na Karlovarsku pak svůj boj s prasečí chřipkou prohrála. Blesk podrobně zmapoval příběh ženy, která dala přednost před léčením svým dětem a stala se první obětí této zákeřné nemoci u nás.

"Paní byla těžký kardiak. Zdravotní stav jí ztížila prasečí chřipka. Zkomplikovala by to jakákoliv chřipka," řekla mluvčí nemocnice Zdeňka Marková. Když žena v pondělí znovu hledala pomoc u doktorů, její stav už byl velmi vážný! Po dřívější transplantaci měla výrazně oslabenou imunitu. Zemřela na celkové selhání organismu.

Druhým pacientem, který ve vážném stavu leží s prasečí chřipkou v karlovarské nemocnici, je asi třicetiletý muž. I ten ale měl vážné zdravotní problémy už dříve. "Muž je v těžkém klinickém stavu. U obou pacientů je potvrzena nákaza virem H1N1," komentovala jeho stav karlovarská nemocnice. Podle informací Blesku jde o bezdomovce ze Sokolova. Do nemocnice ho přivedli kamarádi a je možné, že se zesnulá pacientka nakazila právě od něj a muž působí jako přenašeč nemoci, od kterého se již na Karlovarsku nakazili i další lidé!

Zdravotníci tam po smrti ženy okamžitě zakázali návštěvy a také omezili převoz pacientů. Ministerstvo zdravotnictví zatím podle mluvčího Vlastimila Sršně nemůže nákazu prasečí chřipkou potvrdit. "Výsledky testů v Národní referenční laboratoři budou v pátek odpoledne," řekl Sršeň.

U většiny pacientů má však nemoc mnohem klidnější průběh a někteří svou nemoc zvládnou jako běžnou chřipku, bez toho, aniž by tušili, že mají chřipku prasečí.Až dosud měla všechna onemocnění prasečí chřipkou v Česku mírný průběh. K 22. říjnu bylo hlášeno celkem 314 případů infekce virem A (H1N1). Naprostá většina nemocných byla ponechána jen v domácí izolaci a zotavovala se bez antivirotické léčby.


Dále čtěte: Vakcíny jen pro vyvolené>>


Otázky a odpovědi k takzvané prasečí chřipce

O jaký druh onemocnění vlastně jde?

Chřipkový virus typu H1N1 způsobuje onemocnění dýchacích cest u prasat. Letos objevený typ viru A/H1N1, který vznikl smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky, napadá dýchací ústrojí člověka. Je mnohem nakažlivější než jeho předchůdce a může být smrtelný.

Jak se nákaza přenáší?

Virus se šíří vzduchem, nejčastěji tedy kýchnutím. Přenos je možný jak ze zvířat na člověka, tak i z člověka na člověka (má pandemický potenciál). Nákaza potravou nebyla prokázána, tepelná úprava masa virus zničí.

Jak se onemocnění projevuje?

Nakažení trpí rýmou, kašlem, bolestmi hlavy a krku, mají vysoké horečky. Častou komplikací je také zápal plic. Onemocnění je vysoce nakažlivé po dobu tří až sedmi dní od chvíle, kdy se objeví první příznaky.

Lze se proti prasečí chřipce nechat očkovat?

Koncem září povolila Evropská komise prodej prvních dvou očkovacích látek proti této chřipce v zemích EU: vakcínu Focetria švýcarské společnosti Novartis a Pandemrix britské GlaxoSmithKline (GSK). Nejvhodnější prevencí je podle hygieniků pečlivá osobní hygiena, časté mytí rukou, pomáhá i rouška.

Kde se nemoc vyskytla poprvé?

První smrtelné případy nakažení prasečí chřipkou byly zaznamenány letos v dubnu v Mexiku, kde si také tato choroba vyžádala první oficiální oběť. První výskyt chřipky v Evropě ohlásilo 27. dubna Španělsko, v ČR byl první případ onemocnění zaznamenán 25. května.

K 11. říjnu bylo ve světě podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) téměř 400.000 laboratorně potvrzených případů této chřipky a přes 4730 osob na ni zemřelo. Počty nakažených jsou však nižší, než je skutečnost, protože takzvaná prasečí chřipka se může projevit i v mírnější formě, takže podle WHO již některé země případy nakažených přestaly počítat.


Expert předpovídá: V Německu prasečí chřipka zabije přes 35 000 lidí

Profesor Dr. Adolf Windorfer z Hannoveru, který je světově uznávaným epidemiologem a konzultantem Světové zdravotnické organizace, varuje, že se během podzimu a zimy smrtícím virem nakazí více než třicet milionů Němců. „Musíme počítat s tím, že viru podlehne 25 až 35 tisíc lidí, a tato čísla rozhodně nejsou přehnaná,“ upozorňuje.

Podle něj bude úmrtnost vysoká také proto, že se proti prasečí chřipce chce nechat očkovat pouhých 12 procent obyvatel Německa. Profesor dále varuje před těžkými komplikacemi prasečí chřipky. „Nemoc bude často provázena krvavými plicními infekcemi a záněty srdečního svalu.“ dodal.

jity ( 23. října 2009 17:39 )

Souhlas. V pořadu u Jílkové jedna paní doktorka byla proti nevyzkoušené vakcíně proti prasečí chřipce. Shazovali ji tam jiné lékařky i pacienti. Bylo mi té lékařky líto, ale měla pravdu,že je to byznys. Tvrdila,že pacienti měli po očkování komplikace, ale byla umlčena. Jedna firma nechala své zaměstnance očkovat proti chřipce na své náklady a zaměstnanci marodili ještě více než před očkováním. Dostali takovou chřipku,že se z toho vymotávali 3 týdny a ještě měli zvýšenou sedimentaci. Vícekrát si to firma rozmyslela a zaměstnanci dostali raději vitamíny.Na očkování bych také nešla.

gevi ( 23. října 2009 17:21 )

bohužel zemřela (nepsal bych "zabil ji") na celkový špatný zdravotní stav. Těžké srdeční potíže, transplantovaná ledvina, ono toho je ma oslabený organismus moc. No dítě bude bez matky.

i626 ( 23. října 2009 13:46 )

A možná, kdyby dala děti na týden k babičkám a léčila se, tak děti nemusely už jenom vzpomínat. Každopádně se do ní nikdo nenaváží ani v článku, ani tady tak nevím, proč milion vykřičníků.

dostojevskij ( 23. října 2009 13:39 )

Ta paní byla vářně nemocná a dala přednost dětem před vlastní nemocí. Byla to opravdová máma. Musela vědět, že zemře i na banální onemocnění, ale chtěla strávit čas se svými milými. Dětem přeji krásné vzpomínky na zlatou máu a hlavně zdravíčko. Nechte ji v klidu!!!!!!!!!!!!!

i626 ( 23. října 2009 13:12 )

Proč pořád těm ichtylům, co straší veřenost touhle obyčejnou nemocí tohle prochází? Měli by do jednoho natvrdo sedět v kriminálech za vytváření paniky. Jenomže on je to bezva kšeft na několika frontách. Novináři mají o čem psát, politici si mají na čem honit triko, doktoři se cítí důležití a hlavně a to především firmy vyrábějící nesmyslný vakcíny vydělají ranec. Jenomže říkejte to tupýmu stádu, který si nechce dohledat souvislosti a nepamatuje si co bylo včera, natož před rokem. Ročně v čr zemře na obyčejnou chřipku kolem 2000 lidí, resp. na komplikace kvůli ní. Stejně jako žena v článku. Jenomže na to novináři nepoukáží. A kde je konec oné slavné hrozně zlé ptačí chřipce? To už taky nikoho nezajímá. Dnes se tamiflu prodává proti té prasečí. Až se vyprodají zásoby, tak se vymyslí chřipka žížalí a nějakej hun na hygieně zase bude moct strašit pandemií a obdržet kapříky. To by jeden blil.

Zobrazit celou diskusi