Nový typ akreditace zavádí od roku 2019 novela vysokoškolského zákona z roku 2016. Vysokým školám umožňuje samostatně rozhodovat o vzniku, zrušení a úpravách studijních programů. VŠE je pátou vysokou školou, která institucionální akreditaci obdržela. Již dříve letos ji dostaly Karlova Univerzita, Masarykova Univerzita v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci a Univerzita Pardubice.

VŠE, která se relativně úzce specializuje na ekonomii, žádala o oprávnění samostatně rozhodovat o oborech ve dvou oblastech vzdělávání. Jde o ekonomické obory a informatiku. NAÚ udělil VŠE akreditaci v plném rozsahu pro bakalářské, magisterské i doktorské studium, uvedla Mlynářová.

"Získání institucionální akreditace je pro VŠE velkým úspěchem i závazkem do budoucna," řekla rektorka školy Hana Machková. "Podle mého názoru je přínosem (nových) akreditací nejen zlepšení kvality podle předem daných standardů, ale také to, že se jedná o celoškolský projekt, který podporuje týmovou spolupráci mezi vedením školy a fakultami," dodala.

Na základě získané institucionální akreditace bude na VŠE schválen nový koncept studijních oborů. Hlavním akreditačním orgánem školy je Rada pro vnitřní hodnocení, která v současné době projednává návrhy studijních programů pěti fakult VŠE, sdělila Mlynářová. Cílem VŠE je od příštího akademického roku přijímat většinu studentů do modernizovaných studijních programů, doplnila.