Statistika je součástí ročenky o německé jednotě, kterou má ve středu schválit kabinet. Ještě v roce 2016 bylo pravicovým extremistům připisováno 1600 násilných činů, z toho 774 v nových spolkových zemích. Loni už jich bylo v celém Německu zaznamenáno 1054, z toho 572 ve východoněmeckých regionech. Na východě Německa tak byl pokles méně výrazný než v celém Německu, o 26 procent.

Tento pokles proto podle vládního dokumentu také nezakládá "důvod pro to polevovat v boji proti pravicově extremistickým tendencím".

V přepočtu na celkový počet německé populace je počet takových trestných činů na území někdejší komunistické Německé demokratické republiky vyšší než na západě, neboť ve východní části žije pouze šestina německých obyvatel.

Na východě Německa vyvolala nedávná vražda Němce v Chemnitzu (Saské Kamenici), připisovaná žadatelům o azyl, demonstrace krajní pravice, provázené i neonacistickými projevy a údajným napadáním přistěhovalců. Ve východní části Německa se těší silné podpoře protiimigrační parlamentní strana Alternativa pro Německo (AfD) a protiimigrační hnutí jako Pegida.