Tallinn byl dnes poslední zastávkou papežovy cesty do Litvy, Lotyšska a Estonska, kterou podnikl při příležitosti 100. výročí jejich nezávislosti. Vatikán chtěl rovněž touto cestou uctít památku obětí nacistické a sovětské okupace pobaltských států.

V Estonsku, kde se za věřící považuje méně než třetina obyvatel, se František setkal s křesťanskou mládeží a navštívil jeden z místních klášterů, kde besedoval s pracovníky místních charitativních organizací. Na tallinnském náměstí Svobody pak sloužil mši spojenou s přijímáním.

Při setkání s mladými Estonci papež připustil, že nedostatečným odsouzením provinilých kněží mohla katolická církev mladé lidi zklamat i odpudit. "Pobuřují je skandály spojené se sexem a penězi, které církev nedvojsmyslně neodsoudila. Církev nepochopila život a pocity mládeže a je vůči mladým lidem pasivní," nešetřil František kritikou.

Estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová Františkovi v Tallinnu symbolicky předala certifikát estonského virtuálního občanství. Vymoženost stát se "E-Estoncem" zavedla pobaltská země před čtyřmi lety, kdy začala jako první na světě vydávat státem ověřené elektronické identifikační karty.

Jejich držitelé se sice úředně nestávají estonskými občany, mohou ale v Estonsku na dálku podnikat a získávají distanční přístup k místnímu vzdělávání, zdravotní péči nebo internetovému bankovnictví. Františkovo osvědčení má podle serveru ERR pořadové číslo 37.647.