"Znáte víc než jiní cenu svobody, o kterou jste museli znovu a znovu bojovat," řekl papež při setkání s lotyšským prezidentem Raimondsem Véjonisem. František pochválil lotyšské věřící všech tří hlavních křesťanských konfesí, tedy luteránů, katolíků a pravoslavných. Jejich spolupráce podle něj "dokazuje, že je možné budovat společenství uprostřed rozmanitosti".

Velké uznání podle papeže patří všem pobaltským národům. "Zůstali jste pevní, uchovali jste si víru. Nacistický ani sovětský režim nedokázal zničit víru ve vašich srdcích. Vybojovali jste správný boj," řekl František věřícím v Rize.

Papež dnes v lotyšské metropoli navštívil dva velké chrámy - evangelickou Dómskou katedrálu a římskokatolický kostel sv. Jakuba. V prvním sloužil ekumenickou bohoslužbu spolu s luteránskými a pravoslavnými duchovními, ve druhém se pak setkal s rižskými seniory a s chudými.

Před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie v malebné obci Aglona, vzdálené asi 200 kilometrů od Rigy, sloužil zjevně unavený, ale usmívající se papež mši pod širým nebem pro asi 40.000 věřících. Místní katolíky v převážně protestantské zemi posílili i věřící z Polska, Ukrajiny a Ruska. "Přijeli jsme celá rodina, abychom viděli papeže. Protože je velice málo pravděpodobné, že Františka pozvou do Ruska, přinejmenším v blízké budoucnosti," prohlásil Ivan Petrov, mávající ruskou vlajkou.

Papež cestuje Pobaltím u příležitosti stého výročí nezávislosti Litvy, Lotyšska a Estonska. Jeho apoštolská mise má v oblasti poznamenané sovětskou správou povzbudit místní katolíky a uctít památku obětí nacistické a komunistické totality.