Zabit byl 21letý muž a dalších 90 lidí bylo zraněno, z toho deset bylo postřeleno, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze s tím, že mezi zraněnými je i turecký fotoreportér, kterého zasáhl granát se slzným plynem. Jeden ze zraněných utrpěl podle palestinského listu Al-Kuds vážné zranění hlavy.

V Pásmu Gazy u hranice s Izraelem od konce března Palestinci protestují proti blokádě pásma a dožadují se možnosti vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes se nacházejí v Izraeli. Za dobu trvání protestů izraelská armáda zabila na 180 Palestinců. O život přišel jeden izraelský voják, kterého zabil palestinský odstřelovač. Palestinci při protestech házejí na vojáky kameny, zapalují pneumatiky či posílají přes hranici zápalné balonky s hořlavinami.

Izrael si za používání ostrých nábojů proti účastníkům palestinských protestů vysloužil kritiku značné části mezinárodního společenství. Spojené státy se ale za svého spojence postavily a uvedly, že radikální hnutí Hamás, které v Gaze vládne, protesty zorganizovalo s cílem odpoutat pozornost od svého špatného vládnutí a zároveň skrýt snahy svých členů proniknout do Izraele. Hamás to odmítá.

Protestující Palestinci se dožadují možnosti vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Zároveň požadují zmírnění blokády, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 poté, co oblast ovládl Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.