Dispečink ČEZ Distribuce eviduje v kraji jednu poruchu na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je kolem 700 odběratelů, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Energetici řeší poruchy například ve Lhotě u Vsetína, Liptálu, Jasenné a Všemině. V terénu jsou pracovníci poruchových čet i dodavatelských firem. "Situace se uklidnila, vítr se utišil a daří se nám poruchy opravovat. Předpokládáme obnovení většiny dodávek na hladině vysokého napětí během dnešního dne a večera. Jisté je, že opravovat poruchy budeme i během zítřejšího dne. Mělo by se jednat však již jen o poruchy na hladině nízkého napětí," uvedl Sobol.

Mluvčí společnosti E-ON Martina Slavíková dnes ČTK řekla, že společnost eviduje v kraji jednu poruchu na vysokém napětí, a to na Otrokovicku.

Popadané stromy podle Žemličky blokovaly především silnice nižších tříd. Výjimku představoval v neděli po 20:00 strom spadlý přes silnici I/50, která je jedním z hlavních tahů ze Zlínského kraje na Slovensko. Silnice byla mezi Bystřicí pod Lopeníkem a Starým Hrozenkovem na Uherskohradišťsku dočasně neprůjezdná. "Strom blokoval oba jízdní pruhy. Jeho odstranění trvalo zhruba 15 minut," uvedl mluvčí.

Potíže byly ve všech čtyřech okresech Zlínského kraje. Hasiči pomáhali ve třech případech také se zajištěním poškozených střech. Ve Valašském Meziříčí se u opravovaného domu zřítil stavební materiál na zaparkovaný osobní automobil. "Uvnitř vozidla naštěstí nikdo nebyl, takže nedošlo ke zranění," řekl Žemlička.

Výstraha před čerstvým severozápadním větrem o rychlosti 21 až 40 kilometrů za hodinu platí v celém Česku až do dnešního podvečera. Poté bude vítr slábnout. Český hydrometeorologický ústav předpovídal poškození stromů a lesních porostů i menší škody na budovách. Varoval před nebezpečím úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi.