"Relativně větší škody mohly způsobit čtyři spadlé stromy na různých místech kraje na zaparkovaná vozidla, v nichž ale nebyli lidé," uvedl Kůdela. Například statnou borovici, zaklesnutou o další stromy, která ohrožovala několik zaparkovaných osobních aut, museli profesionální hasiči odstraňovat dnes dopoledne v Ostravě-Mariánských Horách.

Nejhorší byla situace na Frýdecko-Místecku, na které připadá zhruba třetina zásahů. Hasiči tam do dnešního večera zasahovali v 90 případech, relativně nejklidněji je na Bruntálsku, kde hasiči kvůli počasí zatím vyjížděli ve 20 případech.

Během dneška se podařilo odstranit i veškeré poruchy na elektrickém vedení. Dispečink ČEZ Distribuce ráno evidoval na vedení vysokého napětí v kraji 19 poruch a další poruchy na vedení nízkého napětí. Bez proudu bylo 10.000 domácností. Poruchy energetici řešili v Dobré na Frýdecko-Místecku, Příboru na Novojičínsku, Rýmařovu na Bruntálsku, ale i v Karviné, Orlové či v okolí Českého Těšína na Karvinsku a dalších místech. "Nyní máme v Moravskoslezském kraji vše připojeno," řekl odpoledne ČTK mluvčí firmy Vladislav Sobol.

Město Karviná až do odvolání uzavřelo zámecký park. "Odbor komunálních služeb apeluje na občany, aby až do odvolání nevstupovali do parku Boženy Němcové. Po bouřce a poryvech větru se tu posuzovaly škody a stav vzrostlé zeleně," uvedl mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček. Odborníci zjistili, šest stromů je vyvrácených, mnohé další jsou poškozené. Škoda se pohybuje okolo 250.000 korun.

Do Česka dorazila v neděli večer studená fronta spojená s tlakovou níží Fabienne, jež s sebou přinesla silný nárazový vítr. Výstraha meteorologů před větrem platí až do dnešního podvečera v celé zemi.