John Lee, ministr bezpečnosti ve vládě pročínské správkyně Hongkongu Carrie Lamové, oznámil, že strana ode dneška nesmí vykonávat svou činnost.

Další podrobnosti Lee nesdělil, ale hongkongský bezpečnostní úřad předtím v dopise zakladateli strany, 27letému Andymu Chanovi, sdělil, že strana by se měla rozpustit "v zájmu národní bezpečnosti nebo veřejné bezpečnosti, veřejného pořádku nebo ochrany práv a svobod ostatních osob". Chan zatím krok místních úřadů nekomentoval.

V dopise adresovaném Chanovi se úřad odvolává na zákon o národní bezpečnosti z roku 1997, který dosud nebyl uplatněn. Zákaz strany podle AP pravděpodobně vyvolá další otázky ohledně sílícího vlivu Pekingu na bývalou britskou kolonii, jíž byla při předání Číně v roce 1997 přislíbena částečná autonomie.

Čínský prezident Si Ťin-pching a další činitelé dali už dřív najevo, že činnost separatistů v Hongkongu nebude tolerována. Chan přitom stranu založil v reakci na zacházení Pekingu s Hongkongem.

Hongkong má status zvláštní administrativní oblasti a v rámci principu jedna země, dva systémy požívá určité autonomie. Občané se mohou svobodně vyjadřovat a na rozdíl od lidí z kontinentální Číny také protestovat. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.

Aktivisté si stěžují mimo jiné na stále větší vliv Pekingu na volby v Hongkongu. Při volbách v roce 2016 tak byli diskvalifikováni kandidáti, kteří odmítli podepsat prohlášení, že Hongkong je nedílnou součástí Číny. Národní strana Hongkongu je jedním z mála uskupení, která otevřeně prosazují nezávislost Hongkongu. V místním parlamentu dosud neměla žádného zástupce.