"Ve vlaku se tou dobou nacházel pouze strojvedoucí. Událost se obešla bez zranění a provoz na trati byl během dvou hodin obnoven," dodala Bílková. Hasiči byli k nehodě voláni krátce po půlnoci.

Popadané stromy odstraňovali hasiči v celém kraji, odčerpávali také vodu, která při dešti natekla do restaurace ve Svijanech. "V průběhu dnešního dne jsme měli do 20 výjezdů, převážně k popadaným stromům a ulámaným větvím. Nebylo to ale nic závažného, ani škody nejsou velké," dodala mluvčí hasičů.

Z neděle na pondělí napršelo v Libereckém kraji od deseti do 39 litrů vody na metr čtvereční, nejvydatnější byly srážky v Jizerských horách. Kvůli polámaným stromům nebyl provoz omezen na žádné silnici ani železniční trati. V průběhu dne se situace uklidnila a vítr se zklidnil. Od 14:00 se podle jízdního řádu rozjela i kabinová lanovka na Ještěd. Podle přednosty Vladimíra Štěpána rychlost větru na vrcholu dosahovala jen zhruba 36 kilometrů v hodině.

Energetici v kraji k 6:00 evidovali tři poruchy na vedení vysokého napětí a další na nízkém napětí. "Vichřice doprovázená bouřkou zasáhla Liberecký a Ústecký kraj nejméně z celého zásobovacího území ČEZ Distribuce," řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Na Liberecku odstraňovali pracovníci poruchových čet poškozená vedení v oblasti Českého Dubu, Hlavice, Kobyl a Všelibic. Na Jablonecku a Semilsku byly bez proudu domácnosti v oblasti Frýdštejna, Jenišovic a Turnova. "Odpoledne už se ale všude podařilo dodávky elektřiny obnovit," dodala.