Po větrné noci přitom ČEZ hlásil 60.000 odběrných míst bez elektřiny a E.ON na 7000 domácností bez proudu na jihu Čech a 4300 na jižní Moravě. Obě firmy věří, že většinu poruch na napětí opraví během dneška.

ČEZ nyní opravuje podle mluvčí poruchy na Domažlicku, Rakovnicku, Klatovsku, Kladensku, Bruntálsku a Ústí nad Orlicí. "Situace se stabilizovala, na řadě míst již evidujeme běžnou poruchovost," uvedla Holingerová. U E.ON je většina z tisícovky domácností, které jsou zatím bez proudu, v jižních Čechách. Podle mluvčí se tam výpadky týkaly zejména malých obcí a vesnic na Jindřichohradecku a Písecku.

Na železnici vítr zastavil po 05:00 provoz na desítce tratí, o dvě hodiny později vlaky podle webu ČD nejezdily na pěti tratích a kolem 10:00 nejezdily už jen mezi Strakonicemi a Katovicemi na trati z Plzně do Českých Budějovic. Podle Pistoriusové i tam byl ale po 12:00 provoz obnoven.

Spadlé stromy omezily provoz také na řadě silnic. Ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku narazila dodávka do spadlých drátů, nikdo nebyl zraněn. Na Ostravsku najel nákladní vůz do spadlého stromu a na dálnici D46 mezi Prostějovem a Vyškovem povalil dopravní značení do jízdních pruhů.

ČEZ ještě k nedělním 23:00 evidoval 140.000 odběrných míst bez elektřiny, během noci ale jejich počet snížil podle Holingerové o více než polovinu. Poruch na vysokém napětí byla v 07:00 stovka. Na Rakovnicku, kde spadlo šest stožárů velmi vysokého napětí, musí energetici postavit náhradní vedení.

E.ON ráno řešil v jižních Čechách 14 poruch na vedení vysokého napětí, večer jich bylo 15. "Nejvíce bylo zasaženo Strakonicko. V průběhu noci se některé poruchy podařilo na dálku opravit, nicméně jiné kvůli přetrvávajícímu silnému větru přibyly," uvedla Slavíková. Počet odběrných míst bez proudu se během noci snížil z 20.000 na 7000, nejvíce z nich bylo na Jindřichohradecku.