"Jsem rád, že jsme se opět viděli, bylo to přátelské setkání," uvedl Zeman o zhruba půlhodinové schůzce s šéfkou německé vlády, která ho dnes přivítala v češtině slovy "dobrý den". "Paní kancléřka mě vždy zdraví česky, takže mě to potěšilo, ale nepřekvapilo," poznamenal český prezident na adresu čtyřiašedesátileté političky, která kdysi studovala v Česku.

Zeman řekl, že vždy s Merkelovou rád komunikuje a diskutuje, i když tentokrát "ani ne tak o migrační krizi, jako právě o ekonomických vztazích." S kancléřkou se v této oblasti shodl například v tom, že protekcionistická opatření škodí vždy oběma stranám.

Téma migrace podle Zemana "mizí z pohledu obou typů politiků, neboť paní kancléřka sama uznala, veřejně uznala, že kvóty jsou chyba." Český prezident řekl, že nikomu nechce vyčítat jeho minulé omyly, ale stačí mu, že je dotyčný přiznal a že už se nebudou opakovat.

Merkelová ale zatím podle všeho výslovně neuznala, že by kvóty byly chybou. Kancléřka stále prosazuje solidární rozdělení běženců v Evropě a kriticky vidí především fakt, že rozhodnutí o kvótách bylo v roce 2015 prosazeno navzdory odporu několika členských zemí, mezi nimiž bylo i Česko. To podle ní nepřispělo ke smíru v Evropě.

O ekonomice, situaci v Evropské unii a česko-německých vztazích pak Zeman diskutoval se svým německým protějškem Steinmeierem. Ten se ho také dotázal na český postoj k otázce válečných reparací, o nichž teď mluví Polsko. Zeman zopakoval, že Česká republika nevidí důvod zabývat se touto otázkou. Zdůraznil také, že se minulost má ponechat historikům.