UKIP se potýká s pádem preferencí od odchodu charizmatického předsedy Nigela Farage, který se předsednické funkce vzdal po referendu o brexitu z června 2016. Současný lídr Gerard Batten je již čtvrtým předsedou, který se snaží pro UKIP získat ztracenou přízeň voličů.

Pod Battenovým vedením se zvýšil počet členů z 18.000 na 24.000, podle kritiků se ale strana také posunula směrem ke krajní pravici. Podle BBC nyní například uvažuje, že do svých řad přijme šéfa krajně pravicové Anglické obranné ligy (EDL) a protiislámského aktivistu Tommyho Robinsona.

V prozatímním manifestu strana vyzývá k "úplnému a naprostému odchodu z Evropské unie" a slibuje, že nepřestane bojovat za to, aby Spojené království bylo "nezávislým, samosprávným a suverénním státem", ať už bude dohoda o brexitu dojednaná s Bruselem jakákoli.

"Jsme odhodláni bránit naši svobodu slova a právo vyjádřit svůj názor beze strachu, že nám na dveře zaklepe policie strážící politickou korektnost," stojí v provolání UKIP. V dalších bodech slibuje strana například to, že zavedením zdravotní karty zabrání "zdravotnímu turismu", že sníží výdaje na rozvojovou pomoc, zruší zákon na ochranu klimatu, podpoří uhlí na úkor obnovitelných zdrojů energie či zruší koncesionářské poplatky.

Podle Battena chce strana pomoci lidem, kteří tvoří "páteř" Británie, "obyčejným dělníkům a daňovým poplatníkům, nezaměstnaným, kteří by rádi pracovali, malým a středním podnikatelům". "Cílem je učinit z UKIP populistickou stranu v pravém smyslu slova - stranu, jejíž program je u voličů populární," dodal Batten.

UKIP vznikla před 25 lety. V roce 2015 získala ve volbách 3,9 milionu hlasů, loni to už bylo jen necelých 600.000. Klesající podporu pozorovatelé spojují s referendem o brexitu z června 2016 a následným odchodem charizmatického lídra strany Nigela Farage do ústraní.

V předsednické funkci se následně vystřídali Diane Jamesová, která stranu vedla pouhých 18 dní, Paul Nuttall, který odešel po debaklu v parlamentních volbách, a bývalý voják Henry Bolton, kterého spolustraníci odvolali kvůli rasistickým výrokům jeho milenky. Europoslanec Gerard Batten vede UKIP od dubna, už dříve ale avizoval, že se hodlá postu po roce vzdát.