Španělský deník El País i katalánský deník La Vanguardia dnes popsaly razii španělské policie a manifestaci z loňského 20. září jako "klíčovou" událost, která "urychlila separatistický proces". Bývalá katalánská vláda 1. října uspořádala referendum a koncem října regionální parlament přijal deklaraci o nezávislosti. Kvůli tomu bývalá španělská vláda odvolala katalánské vedení a dočasně převzala přímou správu regionu. Ta skončila letos ustavením nové katalánské vlády.

Už dopoledne se dnes sešlo několik desítek lidí před budovou katalánského ministerstva hospodářství, kde přesně před rokem španělská policie zadržela 15 katalánských státních úředníků a zabavovala materiály k chystanému referendu o nezávislosti. Záhy po zatčení, které nařídil soudce kvůli neústavnosti takového hlasování, dorazily loni před ministerstvo tisíce lidí. Někteří z nich pomalovali auta španělské policie a na místě demonstrovali dlouho do noci.

Dnes dopoledne lidé před ministerstvem v Barceloně potleskem přivítali manželky dvou separatistických lídrů Jordiho Cuixarta a Jordiho Sáncheze, kteří jsou od loňského října ve vazbě a čelí obvinění ze vzpoury. Za mříže je poslala soudkyně právě kvůli manifestaci z 20. září. K jejich propuštění dnes vyzvala například barcelonská starostka Ada Colauová, podle níž Sánchez a Cuixart pouze "naplnili právo na pokojnou manifestaci".

K propuštění všech katalánských politiků z vazby, tedy i několika exministrů katalánské vlády či bývalé předsedkyně katalánského parlamentu, dnes vyzval na twitteru i baskický premiér Iňigo Urkullu.

Na dveře ministerstva hospodářství dnes jeho zaměstnanci vyvěsili obří bílý plakát, na který začali příchozí umísťovat vzkazy uvězněným politikům. Na plakátu stojí i velký nápis "20. září. Zůstaneme pevní. Zvítězíme." Současná katalánská vláda totiž také vzešla ze separatistických stran, které loni v prosinci získaly většinu v regionálním parlamentu. Zatím ale radikální kroky nečiní a snaží se o dialog s novým španělským premiérem.

Katalánský premiér Quim Torra měl dnes ráno na úřadu vlády projev, v němž rovněž vyzval k propuštění katalánských politiků, ale také k okamžité demisi Carlose Lesmese, šéfa Generální rady soudní moci (CGPJ), která dohlíží na nezávislost španělského soudnictví. Některé deníky totiž dnes zveřejnily výňatky z loňské emailové korespondence několika soudců, kteří v nich už před referendem označovali účastníky separatistických demonstrací za "zločince", "násilníky" a "extremisty" a katalánský separatismus srovnávali s nacismem.