"Dochází nám čas," poznamenal před novináři Varadkar, který se ráno ke dvoustranným rozhovorům sešel s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Ta s tématem brexitu své kolegy z ostatních zemí EU oslovila už okolo půlnoci, na závěr středeční večeře.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes ráno její vystoupení stručně označil za "zajímavé, slušné, neagresivní"; Mayová podle něj dělá svou práci. Britská premiérka, která doma nemá jednoduchou politickou pozici, se podle diplomatů snaží přesvědčit šéfy států a vlád ostatních zemí k větší pružnosti unijního vyjednávacího týmu vůči jejím návrhům z Chequers na budoucí podobu vzájemných vztahů po brexitu.

Se svým pohledem na vývoj brexitových rokování dnes 27 premiérů a prezidentů, už bez Mayové, u oběda seznámí hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier.

Podle Varadkara je potřeba v příštích několika týdnech zdvojnásobit úsilí, aby bylo dohody dosaženo. Připomněl, že uzavření "rozvodové" dohody má význam pro přechodné období po brexitu, vzniknout musí právě protokol k režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Dohoda podle něj musí přijít také v otázce podoby vzájemných vztahů mezi EU a Británií v budoucnosti.

"Hranici v politickém smyslu už máme a používáme různou měnu," poznamenal Varadkar. Cílem je ale podle něj vyhnout se vzniku nových překážek při vzájemném obchodu a při volném pohybu osob. "Vždyť kolik lidí každý den hranici přechází za studiem či za prací, připomeňte si veškerý obchod, který přes ni proudí," uvedl.

Francouzský prezident Emmanuel Macron při příchodu novinářům řekl, že EU má pevné principy týkající se integrity svého jednotného trhu i toho, čeho chce ohledně irské hranice dosáhnout. "Rozhodnuto to bylo v březnu a podpořilo to všech 27 členských zemí," uvedl. Je proto podle něj třeba, aby britská strana přišla s přijatelným řešením situace okolo irské hranice. Podobně se vyjádřil také například belgický premiér Charles Michel, který dojednání "rozvodové dohody" dnes označil za výzvu pro Británii i pro zbytek EU.

Podle hostitele dnešní salcburské schůzky, rakouského kancléře Sebastiana Kurze, si účastníci rozhovorů uvědomují, že dohoda je možná, jen pokud se oběma stranám podaří své postoje sblížit.

Pomalý postup vyjednávání o dohodě o brexitu už způsobil, že šéf unijních vrcholných schůzek Tusk oznámil svolání mimořádného summitu k tomuto tématu na polovinu listopadu. Tam by lídři 27 zemí ze své strany dojednaný text potvrdili tak, aby mohl do března příštího roku na obou stranách kanálu La Manche projít potřebným ratifikačním procesem.