Kernovo oznámení, že se chce stát jedničkou na kandidátce SPÖ do evropských voleb, které se uskuteční na konci května příštího roku, bylo pro mnohé včetně nejvýše postavených spolustraníků překvapením. Na úterní tiskové konferenci Kern uvedl, že se předsednické funkce vzdá "nejpozději po evropských volbách".

Dnes Kern navíc oznámil, že chce usilovat také o post "vedoucího kandidáta" celé evropské socialistické frakce (S&D) ve volbách do europarlamentu. O tuto pozici projevil v pondělí zájem i místopředseda Evropské komise, Slovák Maroš Šefčovič. Kandidáti se mohou hlásit do 18. října.

Nejasné zatím zůstává, kdo Kerna nahradí v čele rakouských socialistů. Podle tajemníka SPÖ Maxe Lerchera se musí nový předseda najít do 15. října. Zvolen by pak měl být na sjezdu, který se uskuteční 24. a 25. listopadu. Původně se měl sjezd konat již 6. října.

Ambice stát se novou předsedkyní či předsedou SPÖ dnes odmítli tři straníci, které média považovala za nejnadějnější kandidáty. Stranu nechce vést druhá předsedkyně Národní rady Doris Buresová, bývalý ministr obrany a designovaný hejtman spolkové země Burgenland Hans-Peter Doskozil, ani korutanský hejtman Peter Kaiser. Pozornost se nyní v rakouském tisku soustředí na bývalou ministryni zdravotnictví Pamelu Rendiovou-Wagnerovou. Ta se ke své možné kandidatuře zatím nevyjádřila.

Kernovo úterní oznámení, že se vzdá funkce předsedy, překvapilo mnohé včetně nejvýše postavených straníků. Podle tajemníka SPÖ Lerchera nebylo Kernovo oznámení o odchodu "komunikačně" právě optimálně zvládnuté. Korutanský hejtman Kaiser označil Kernův krok za "nekoordinovaný" a z pohledu komunikační strategie za "katastrofu". Přímou kritiku si dosavadní předseda vysloužil od bývalého kancléře za SPÖ Franze Vranitzkého. "Není možné se takhle chovat, takhle se nedá odstupovat," řekl.

Dvaapadesátiletý Kern převzal vedení SPÖ v květnu 2016 a zároveň se stal kancléřem. Bývalý šéf rakouských státních drah (ÖBB) přivedl sociální demokracii v parlamentních volbách loni v říjnu k solidnímu výsledku, který však stačil jen na druhou příčku za vítěznými lidovci (ÖVP) nynějšího kancléře Sebastiana Kurze.