"Vláda schválila rozpočet na příští rok se 40miliardovým deficitem. V době hospodářského růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti projev totální rezignace na alespoň trochu odpovědné hospodaření. Vláda nic nedělá s výdajovou stranou, která bobtná, ale o to více chce sedřít daňové poplatníky," napsal na twitteru poslanec ODS Jan Skopeček.

Také poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík novinářům řekl, že nepovažuje za rozumné, aby stát v době obrovského ekonomického růstu a minimální nezaměstnanosti plánoval schodek. "Budeme usilovat, aby klesl minimálně o deset miliard korun. Favorit, kde se dá šetřit, jsou nesystémové slevy na jízdné, které neplní účel," uvedl.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že jeho hnutí rozpočet nepodpoří. "Na jednu stranu podporujeme nárůst důchodů a podpory potřebným občanům, na druhou máme zásadní výhrady k nárůstu výdajů na státní správu," konstatoval. Vládě Okamura také vyčítá, že nesplácí státní dluh a chce navýšit výdaje na neadresné sociální dávky. "Struktura rozpočtu není pro SPD přijatelná," řekl.

Vostrá zdůraznila, že KSČM bude o podpoře rozpočtu teprve jednat v poslaneckém klubu. "Kdybych mluvila za sebe, tak schodek 40 miliard je v tuto chvíli pro mě akceptovatelný," uvedla. KSČM se podle ní po doručení kompletního návrhu do Sněmovny bude soustředit na rozbor toho, kam mají směřovat investice a zda jsou příslušné projekty připravené.

Jako nezodpovědný hodnotí rozpočet místopředseda lidovců Marian Jurečka. "V rozpočtu chybí několik priorit, je to otázka bydlení, což řeší dnes všechny věkové skupiny. Chybí tam také daleko větší důraz na sucho a řešení problematiky klimatické změny," uvedl. Podstatnější by mělo být také zvýšení platů učitelů, dodal Jurečka.

Kritický je k návrhu také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. "Schodek 40 miliard v době vysokého ekonomického růstu je nezodpovědný. Vláda by měla být mnohem ambicióznější. To by ale musela přestat rozdávat populistické dárečky jako slevy na jízdném a začít pracovat na snižování mandatorních výdajů. Že to je utopie, už psát nebudu," uvedl na twitteru.

Šéf poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek novinářům řekl, že jeho strana navrhne rozpočet vrátit vládě. "V základních parametrech se nám samozřejmě vůbec nelíbí, není odpovědný, nemyslí na horší časy," uvedl. Investice nejsou prioritou rozpočtu, vláda o tom pouze mluví, konstatoval Kalousek.

Celkové výdaje státního rozpočtu na příští rok navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce o podpoře návrhu rozpočtu, jak ho dnes schválil menšinový kabinet ANO a ČSSD, jednat ve Sněmovně se všemi stranami.