Trump napsal, že Kim souhlasil s jadernými kontrolami a s trvalým odstraněním zkušebního střediska a startovací rampy za přítomnosti mezinárodních odborníků. "Mezitím nebudou žádné raketové a jaderné zkoušky," uvedl Trump a dodal, že výsledky summitu jsou velmi vzrušující.

Zlikvidována má být střelnice Sohe, kterou Severní Korea v minulosti používala k testům raket dlouhého doletu, jež jsou podle KLDR schopny dosáhnout pobřeží Spojených států. V prosinci 2012 vypustila Severní Korea ze Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií. Další raketu dlouhého doletu se satelitem vypustila KLDR ze střelnice Sohe v únoru 2016; i tehdy za to čelila ostré mezinárodní kritice.

K trvalé demontáži by KLDR v případě recipročních amerických opatření mohla přistoupit rovněž u jaderného střediska v Jongbjonu, odkud podle expertů pochází obohacený uran a plutonium použité při předchozích šesti severokorejských jaderných testech.

Severní i Jižní Korea podle Muna chtějí, aby se Korejský poloostrov změnil v oblast míru bez nukleárních zbraní a jaderných hrozeb. Analytici ale navzdory zmíněným Kimovým slibům upozorňují, že ani třetí mezikorejský summit nepřinesl výsledky, které žádají Spojené státy. Opět totiž chybí časový plán denuklearizace i seznam severokorejských jaderných zbraní, materiálů a zařízení, která by měla být postupně zlikvidována.

Nejvyšší představitelé obou Korejí dnes také podepsali prohlášení o mezikorejských vztazích. Kim následně na tiskové konferenci s Munem prohlásil, že v brzké budoucnosti navštíví Soul. Podle Muna by se návštěva měla uskutečnit do konce letošního roku. Pokud se tak stane, bude Kim prvním severokorejským vůdcem, který od konce druhé světové války jihokorejskou metropoli navštíví, poznamenala agentura AP.

Jihokorejská agentura Jonhap mezitím oznámila, že ministři obrany obou korejských států dnes podepsali rozsáhlou vojenskou dohodu, která pomůže snížit vzájemné napětí a předejít náhodným střetům. Již na summitu v dubnu se Soul s Pchjongjangem dohodly, že zanechají všech nepřátelských aktů.

Dnes podepsané prohlášení ministrů obrany mimo jiné uvádí, že KLDR a Jižní Korea podél společné námořní i pevninské hranice vytvoří nárazníkové zóny, díky kterým bude možné vyhroceným situacím předcházet.

Soul s Pchjongjangem také zřídí společný vojenský výbor, jehož úkolem bude riziko hrozeb vyhodnocovat a společnou komunikací náhodným střetům předcházet. Koreje budou v pohraničí rovněž společně pátrat po vojácích padlých během korejské války na počátku 50. let.

Dnes se Mun a Kim sešli po úterní debatě ke druhému kolu jednání, které by mělo být závěrečné. Vůdci obou korejských států se rovněž dohodli na uspořádání dalších setkání členů rodin, které rozdělila v 50. letech korejská válka, a zveřejnili plány na propojení železnic. Dalším z výsledků vrcholné schůzky je podle Muna rozhodnutí, že oba korejské státy se budou ucházet o společné pořádání letních olympijských her v roce 2032.