"Jsme připraveni zlepšit náš návrh," řekl Barnier na tiskové konferenci po jednání ministrů 27 zemí EU věnovaném dohodě o uspořádání vztahů s Británií po jejím odchodu z evropského bloku v březnu příštího roku. Zmíněný návrh se týká pojistky pro případ, že by obě strany do data odchodu nedokázaly podepsat dohodu upravující vzájemné obchodní a celní vztahy.

EU trvá na tom, aby tato pojistka v praxi udržela Severní Irsko v rámci unijního volného trhu, čímž by se předešlo vytvoření tvrdé hranice mezi oběma částmi ostrova. Irská otázka bude jedním ze zásadních bodů, o nichž bude Barnier diskutovat se šéfy vlád 27 zemí EU ve čtvrtek na neformálním summitu v Salcburku.

Návrh se podle něho týká spíše technického řešení pohybu zboží. EU nyní vyjasňuje, které zboží putující do Severního Irska ze zbytku Británie bude muset být kontrolováno, kde a jakým způsobem. "Většina kontrol bude moci být prováděna daleko od hranice, v sídlech firem," uvedl Barnier.

Unijní země i Británii při vyjednávání o smlouvě tlačí čas. Původně ji měl potvrdit řádný summit EU v říjnu; v Salcburku se má rozhodnout, zda kvůli ní bude nutné svolat mimořádnou vrcholnou schůzku o měsíc později.