"Polsko je ochotné poskytnout velice významný příspěvek Spojeným státům, aby do Polska přišly a byly tam přítomny," řekl Trump po přivítání Dudy. "Vím, že Polsku se tato představa velmi líbí, a ano, my o ní uvažujeme," dodal.

O trvalou přítomnost amerických sil, která by v Polsku byla protiváhou rostoucí vojenské moci Ruska, usilují polští politici dlouho. V zemi sice již američtí vojáci působí, nejsou tam však trvale. V květnu polská média informovala, že Varšava jako příspěvek k trvalému rozmístění amerických vojáků z tankové divize na svém území nabídla Washingtonu až dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun).

"Jsem rád, že v Polsku jsou američtí vojáci. Požádal jsem ale prezidenta (Trumpa), aby jich do Polska poslal více," řekl po dnešní schůzce Duda. Uvedl také, že svého amerického kolegu vyzval k otevření trvalé vojenské základy v Polsku. Duda rovněž prohlásil, že přítomnost amerických vojáků v Polsku není jen bezpečnostním zájmem Varšavy, ale i Washingtonu.

Polsko také dlouhodobě usiluje o bezvízový styk se Spojenými státy, který má většina zemí Evropské unie včetně Česka či Slovenska. USA se zařazením Polska do svého bezvízového programu výhledově počítají, žádný časový harmonogram ale neexistuje.

Po jednání s Dudou americký prezident řekl, že vztahy mezi Washingtonem a Varšavou nebyly nikdy tak pevné, jako nyní. Dudovi pak poděkoval za polskou vojenskou účast v Afghánistánu a za podíl na tažení proti teroristické síti Islámský stát. Šéf Bílého domu rovněž ocenil to, že Polsko plní své finanční závazky vůči NATO, neboť do své obrany investuje dvě procenta HDP, což je suma, kterou v budoucnu přislíbily odvádět všechny státy Severoatlantické aliance.

S Dudou hovořil Trump také o energetické bezpečnosti Evropy. Polský státník za hrozbu označil budovaný plynovod Nord Stream 2, který spojí Německo s Ruskem po dně Baltického moře. Odpůrcem projektu je i Trump, podle kterého takto Rusko posílí svůj vliv v Evropě. Moskva takovou kritiku odmítá a Trumpův postoj považuje za pokus přinutit Evropany k nákupu amerického zkapalněného zemního plynu (LNG). Právě dovoz amerického LNG do Polska je podle Dudy významným prvkem energetické bezpečnosti.