Štěch uvedl, že lidé jsou zaplavováni informacemi ze všech stran a je obtížné se v nich orientovat. "Právě rok 1968 ukázal, jaký zásadní pozitivní význam a roli mohou v kritických chvílích společnosti sehrát veřejnoprávní média," řekl. Z nedávné historie by si měla společnost podle něj vzít poučení a vnímat poslání médií veřejné služby z tohoto pohledu.

Pokusy o diskreditaci ČRo, ČT či ČTK označil za nepřijatelné. "Neboť bez nich bychom zůstali odkázáni pouze na soukromá média a těžko bychom rozlišovali objektivní a účelové informace," řekl Štěch. Objektivita informací podle něj musí být samozřejmostí, protože na takové mají všichni právo.

Štěch uvedl, že žít v demokracii není vždy úplně snadné. "Tvoří ji lidé, a ti jsou omylní. Ne vše a vždy se povede k plné spokojenosti. To však neznamená, že bychom měli od základů demokracie ustupovat," konstatoval. V jiné části projevu uvedl, že demokracii je velmi těžké vybojovat a možná ještě těžší udržet.

Štěchův projev měl odpoledne dohru na sociálních sítích. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na twitteru uvedl, že lidé u rozhlasu při proslovu předsedy Senátu "distingovaně mlčeli". Štěch v reakci napsal na facebooku, že Ovčáček je blbec a hluchý. "To, že napsal, že lidé vyslechli můj projev v tichosti, to jen potvrzuje," uvedl. Ovčáček v dalším vyjádření na twitteru napsal, že lidé u rozhlasu tleskali normalizačnímu komunistovi, který souhlasil s okupací.