Rozhodnutí podléhá kontrasignaci premiéra Andreje Babiše (ANO). Mazanec předpokládá, že Zeman jeho jmenování s předsedou vlády předjednal.

Baxovi vyprší mandát letos v září, ve stejné době končí funkční období i Mazancovi. Mazanec prezidentovi navrhl, kdo by ho mohl na postu místopředsedy vystřídat, jména novinářům sdělit nechtěl. Zeman se podle něj teprve rozhodne.

Se Zemanem se Mazanec bavil o tom, jaké jsou problémy správního soudnictví v České republice. Prezidentovi nastínil, s jakými problémy se potýká NSS, tedy například s větším počtem projednávaných věcí nebo s "jistou izolací Nejvyššího správního soudu jako víceméně samostatné soustavy". Mazanec poznamenal, že v České republice tvoří jednu soustavu NSS se svými třemi desítkami soudců a druhou soustavu obecné soudy, kterých je přes 3000. "Ta nerovnováha dělá problémy i v praxi," poznamenal.

Ve funkci bude chtít navázat užší kontakty s krajskými soudy a jejich úseky správního soudnictví, což podle něj bylo kvůli nárůstu počtu kasačních stížností a nedostatku času v minulosti zanedbáno. Spoustu práce vidí v legislativní oblasti, zákon o NSS z roku 2003 podle něj bude třeba novelizovat. Bude se proto chtít sejít s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem (za ANO). Zásah do zákona bude podle něj potřeba zásadnější než nabízí poslanecká novela, která je nyní v Parlamentu.

Mazanec bude ve funkci pouze tři roky místo desetiletého funkčního období. Funkce soudci totiž zaniká koncem roku, ve kterém dosáhl věku 70 let. Mazanec této věkové hranice dosáhne v roce 2021. Novinářům řekl, že koncepční změny musí provádět vláda, a ta má před sebou také tři roky práce. "Musíme se snažit stihnout, co bude možné," řekl.

Mazanec řekl, že koncepce NSS je dána zákonem a on v ní bude pokračovat a plnit ji, stejně jako ji plnil Baxa. Baxa, kterého ve funkci nahradí, podle něj měl charisma.

Baxa nechtěl prezidentův výběr hodnotit. "Je to rozhodnutí pana prezidenta a je třeba ho respektovat," řekl ČTK. Dodal, že je připravený se svým nástupcem plně spolupracovat, pokud o to bude mít Mazenec zájem.

Letos v červenci Baxa v rozhovoru pro ČTK řekl, že by bylo vhodné, aby prezident vybral adepta, který může funkci vykonávat celých deset let. U Mazance to možné není, soudcovský mandát mu zanikne za tři roky.

Desetileté funkční období předsedy soudu je podle Baxy důležité obecně, a netýká se konkrétní osoby. "Těch deset let je důležitých pro nezávislost soudu a pro to, aby mohl rozpracovat a dokončit své úkoly," řekl dnes Baxa ČTK.

Prezident se o Baxově nástupci radil s mnoha lidmi, mimo jiné s členkou svého expertního týmu Marií Benešovou.