"Srpen 1968 patří mezi ty historické události, které je potřeba následujícím generacím připomínat. Tragické události se dotkly každé rodiny a v paměti našich rodičů a prarodičů zůstávají navždy zapsané jako memento, aby se nikdy nic podobného neopakovalo," uvedl Pellegrini.

Předseda slovenské vlády dodal, že události roku 1968 jsou také dramatickým příběhem, který odhaluje řadu charakterů veřejně činných lidí a ve kterém se myšlenka budování socialismu s lidskou tváří střetla se zradou a mocenským cynismem.

Alexandera Dubčeka, někdejšího vysokého komunistického funkcionáře a tvář pražského jara, jehož cílem bylo uvolnění poměrů v Československu v 60. letech, označil Pellegrini za nositele obrodné společenské změny a za jednu z nejvýznamnějších postav slovenské historie. "Jeho rozhodování v té době bylo složité, ale vždy zohledňovalo zájem národa a společnosti. Patří mezi nejvýznamnější osobnosti naší historie a zaslouží si náš respekt a úctu," uvedl Pellegrini.

V komentáři slovenský premiér rovněž vyjádřil vděk těm, kteří vojenskou okupaci v roce 1968 nepřijali pasivně, ale prokázali velkou míru odvahy a čelili vojenské agresi přímo v ulicích.

Pellegrini se v rámci vzpomínkových akcí zúčastnil také otevření výstavy dobových fotografií Josefa Koudelky a slovenského fotografa Ladislava Bielika. "Naše země dnes prožívá jedno z nejsvobodnějších a nejúspěšnějších období své existence. O to víc máme důvod vzpomínat na dobu, kdy tomu tak nebylo. Z těchto událostí se musíme poučit a budovat takové mezinárodní vztahy, které jsou založeny na vzájemném respektu," řekl Pellegrini.

Předseda slovenské sněmovny Andrej Danko v projevu na zmiňované výstavě zase označil okupaci Československa za násilný akt sovětské moci a satelitů Moskvy, který je třeba odsoudit. Danko rovněž uvedl, že vojenská invaze reagovala na demokratické reformy, které Československu okolní svět záviděl.