"Slyšíme spoustu různých prohlášení, ale přirozeně je nutné pochopit, oč jde. Nepochybně vítáme prohlášení vyjadřující ochotu spolupracovat, ale ještě více uvítáme nějaké konkrétní kroky," řekl Peskov podle agentury Interfax.

Pokud jde o Sýrii, mluvčí zdůraznil, že žádná země nepřispívá k urovnání krize v tomto státě tolik jako Rusko. Ale na Ukrajině krize skutečně "zamrzla", připustil Peskov. Veškerou odpovědnost za tento stav ale svalil na "kyjevské úřady, které projevují naprostou neochotu cokoli podniknout k urovnání". I proto by bylo podle mluvčího záhodno objasnit, co se v ukrajinských záležitostech očekává od Ruska, a proč se nic neočekává od Kyjeva?

"Ne," odpověděl Peskov na přímou otázku, zda Donald Trump minulý měsíc v Helsinkách vyložil Vladimiru Putinovi, za jakých podmínek ohledně Ukrajiny a Sýrie bude ochoten zmírnit sankce proti Rusku. O podmínkách zrušení sankcí se podle mluvčího "vůbec nejednalo".

USA a další západní státy přijaly sankce proti Rusku v reakci na anexi Krymu a vypuknutí ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny na jaře 2014. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to stále popírá.

"Všem je jasné, že sankce vůči Rusku nebyly zavedeny kvůli Sýrii, ani kvůli Ukrajině či Krymu či kvůli něčemu jinému, kromě přání využít metody neférové soutěže a prosazovat naprosto neperspektivní politiku zadržování Ruska," prohlásil dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.