"Komunisté nesou odpovědnost za totalitní režim, a na to se tady vzpomíná. To, že někdo s těmito lidmi vládne - je to hanba a lidé to jasně ukázali a je to dobře," řekl novinářům bývalý ministr kultury Herman. Nesouhlasí s tím, že pískotem a skandováním lidé znevážili vzpomínku na oběti invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. "Myslím, že naopak, že lidé ukazují, že jim to není jedno," míní Herman.

Předseda poslaneckého klubu lidovců Bartošek dodal, že pozváním komunistů k moci hnutí ANO pošlapalo památku roku 1968. Vondráček z ANO, který se proti pískotu ohradil i během svého projevu před budovou Českého rozhlasu, zdůraznil, že komunisté ve vládě nesedí. "Zvedli ruku pro vládu protože na rozdíl od těch ostatních mají rozum a ví, že když chce být někdo v opozici, tak napřed musí být nějaká vláda, ale nejsou ve vládě, nemají žádné vládní funkce," prohlásil.

Pirát a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal řekl ČTK, že lidé chtěli dát najevo, že jsou naštvaní na předsedu hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše. "To vyjádření nesouhlasu bylo určitě adekvátní situaci. Samozřejmě, je otázkou, jestli se takové vyjádření má pořádat během piety. Dají se zvolit třeba tiché způsoby protestu," míní Pikal. Dodal, že Piráti věnec položili až po skončení piety. Chtěli se tím oddělit od předchozího dění, které Pikal označil za nedůstojné.

Zástupci TOP 09 položili květiny také až později, aby se oddělili od akce spojené s Babišem. Předseda strany Jiří Pospíšil řekl ČTK, že občané mají právo spontánně vyjádřit svůj názor. "Ve chvíli, kdy pan premiér vládne s komunisty a jde uctít památku obětí komunistického puče a útoku sovětských komunistů na Československo, tak je to podle mého názoru trochu nevkusné," uvedl. Babiš by podle něj podobné akce neměl navštěvovat. "To, co my si tady dnes připomínáme, je v přímém rozporu s tím, jakou politiku on dnes dělá, protože s komunisty vládne," řekl.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který na místě nebyl, uvedl, že když na oběti okupace vzpomíná "bývalý estébák", je to urážka obětí. "Leč co naplat, premiérem se stal legitimně a premiér před rozhlasem mluvit musel. Když však na závěr projevu poděkoval fanouškům ANO za preference, zneuctil pietní akt vědomě," napsal na twitteru.