Demilitarizované pásmo rozděluje Korejský poloostrov od konce korejské války v roce 1953. Navzdory svému názvu zůstává jednou z nejpřísněji vojensky střežených hranic světa.

Jihokorejský ministr obrany dnes prohlásil, že Soul uzavře asi deset strážních stanovišť, čímž chce přispět k posílení důvěry mezi oběma zeměmi. "Nejprve stáhneme posádku jednoho či dvou strážních stanovišť a pak budeme v těchto krocích pokračovat," řekl ministr poslancům jihokorejského parlamentu. Pchjongjang podle ministra slíbil, že bude reagovat recipročně.

"Severní a Jižní Korea se dohodly, že uzavřou strážní stanoviště, která jsou si nejblíže," upřesnil ministr. "Nejbližší stanoviště jsou od sebe 700 metrů. Začneme uzavíráním stanovišť, která jsou od sebe vzdálena jeden kilometr," dodal.

Podle agentury AFP není zatím jasné, zda budou stanoviště pouze opuštěna, nebo celá stržena.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu, protože korejská válka z let 1950-1953 skončila pouze dohodou o příměří, nikoli podpisem řádné mírové dohody.

Vztahy obou zemí se však letos výrazně zlepšily. Výsledkem sbližování byl dubnový summit jihokorejského prezidenta Mun Če-ina a severokorejského vůdce Kim Čong-una v mírové vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu. Oba vůdci by se měli znovu sejít v září v Pchjongjangu.