Drtivá většina služebních cest zaměstnanců mířila do zemí Evropské unie, nejčastěji do Německa (138.000) a na Slovensko. Z téměř 80 procent jezdí na služební cesty muži.

Podle manažera náboru a marketingu personální agentury ManpowerGroup Jiřího Halbrštáta je vidět v mnoha firmách posun v tom, jak se přistupuje k organizaci porad, schůzek, školení a teamové spolupráci. "Velmi to ovlivňují i technologie, které usnadňují teamovou spolupráci, ať to je možnost on-line spolupráce na jednom dokumentu, sdílení projektových informací nebo videokonference," uvedl Halbrštát. Tréninky a školení se podle něj také přesouvají do on-line prostředí. Dalším faktorem je snaha snížit cestovní náklady spojené s dietami, dopravou, ubytováním a neproduktivním časem na cestě.

Nákladné cesty zčásti nahrazují technologie, ty ale podle odborníků osobní kontakt nenahradí, zároveň ale, ne na každé jednání je třeba cestovat. "Nákladných služebních cest ubývá. Stále více firem je nahrazuje využitím nejrůznějších technologií a videokonferencí. Ušetří tak nejen přímé náklady na cestování a ubytování, ale především nákladný čas zaměstnanců z vrcholového managementu firmy, kteří do zahraničí cestují nejčastěji," uvedl Andrej Hronec, zástupce společnosti Lifesize, která poskytuje koncová zařízení pro videokonference.

O pořízení vybavení pro videokonference uvažuje podle průzkumu společnosti Audiopro každá třetí firma v ČR, mezi zájemci narůstá počet středních a malých firem. Pokud firma investuje do videokonference účelně, mohou se jí vložené prostředky vrátit i během několika měsíců oproti dražším služebním cestám, uvádí Audiopro.

"V současné době, kdy v celé zemi chybí statisíce pracovních sil se zcela jistě omezují služební cesty i proto, že za pracovníka na služební cestě nemá daná firma adekvátní náhradu po dobu jeho nepřítomnosti nebo dokonce nemá koho vůbec vyslat," potvrdil jednatel logistické skupiny Geis Daniel Knaisl. Podle něj z tohoto důvodu některé výrobní firmy omezují i různá výjezdní školení, protože by neměl některé klíčové pracovníky na školení, kdo zastoupit.

mdk mal