Vláda se podle Kumára společně se záchranáři snaží dostat všechny ohrožené osoby do bezpečí a těm, které záplavy uvěznily v zatopených domech nebo odříznutých vesnicích, dopravuje pomocí vrtulníků zásoby vody, potravin a léků. Zásilku 1,5 milionu litrů nedostatkové pitné vody vezou do Kéraly rovněž dva cisternové vlaky ze sousedních států Madhjapradéš a Maháráštra.

Záchranáři používají při svých operacích stovky lodí, protože do některých měst a obcí se jinak než po vodě či vzduchem nelze dostat. Zničené jsou desítky tisíc kilometrů silnic, spadlo i 134 mostů. Kritická situace je například ve dvacetitisícovém městě Čengannúr, které zaplavila řeka Pamba. Na pomoc tam čeká kolem 5000 uvězněných lidí, uvedla agentura Reuters.

Počet evakuovaných se pohybuje mezi 800.000 a jedním milionem. Tito lidé našli dočasné přístřeší ve 4000 provizorních ubytoven a táborů.

Sezona monzunových dešťů trvá v Indii od června, záplavy většího rozsahu ale způsobily intenzivní srážky v Kérale až začátkem srpna. Kvůli velké vodě už přišlo o život přes 350 lidí, další tři desítky osob se pohřešují.